“Je moet ouderen niet gedwongen willen verplaatsen”

19 mei 2021

Karin Huizinga is  wooncoach in Amsterdam Noord en voert als vrijwilliger zo’n vier à vijf huisbezoeken per maand uit. Karin: “Ik kom daarbij ook oudere mensen tegen die heel erg eenzaam zijn. Of mensen die graag willen verhuizen naar een seniorenwoning, maar helemaal niet staan ingeschreven.”

Interview door Lian Stouthard, Vilans

Karin gaat op huisbezoek bij de oudere bewoners van Amsterdam Noord en staat voor hen klaar als ze vragen hebben over alles wat met wonen en het huis te maken heeft. Karin: “De functie van wooncoach is een vrijwilligersfunctie, maar ik zou er eigenlijk een voltijdbaan van willen maken, zodat ik iedere dag bij deze mensen op bezoek kan gaan.”

Verschillende soorten problemen

“Tijdens mijn huisbezoeken zie ik veel verschillende dingen,” vertelt Karin. “Soms willen mensen alleen maar een nieuwe buitenlamp of hebben ze een vraag over onderhoud van hun woning. Maar ik kom ook grotere dingen tegen, bijvoorbeeld mensen die heel erg eenzaam zijn of mensen die graag willen verhuizen naar een seniorenwoning maar niet zijn ingeschreven. De eerste groep is vaak geholpen met een telefoontje naar de woningbouwvereniging of wat praktische tips, maar voor de groep met grotere problemen moet we meer doen.”

Bij ongeveer één op de vier huisbezoeken komt Karin problemen als ernstige eenzaamheid of GGZ-problematiek tegen. “Als ik zie dat iemand erg eenzaam is, probeer ik die bewoner wel de deur uit te krijgen. Ik stuur ze bijvoorbeeld door naar wijklunches in de hoop dat ze daar dan weer iets van een sociaal netwerk gaan opbouwen.”

De huisbezoeken die Karin aflegt duren ongeveer een uur. Daarin loopt ze samen met de bewoners een vragenlijst door en probeert ze zo veel mogelijk bespreekbaar te maken. In haar rol als wooncoach probeert Karin zo veel mogelijk door te verwijzen, bijvoorbeeld naar het sociaal wijkteam. Het Leger des Heils kan weer helpen met praktische zaken rondom een verhuizing. Vaak legt ze ook een lijntje naar de voedselbank of naar initiatieven van stichting MEE tegen eenzaamheid. Dat Karin in haar eigen woorden ‘een heel sociaal type is’ helpt haar bij dit werk. Wat haar opvalt is dat mensen vaak niet weten wat ze zelf kunnen doen in huis, of waar ze recht op hebben en waar ze dan moeten zijn. Karin geeft een voorbeeld van een oudere vrouw wiens man na een ziekte in een revalidatiecentrum is opgenomen. Hij moet eigenlijk naar huis, maar dat gaat niet omdat ze op drie hoog wonen. “Ik zie dan dat alle hulpverlening stokt en die mensen zitten dan echt met de handen in hun haar. Daar moet echt iets gebeuren. Dus dan gaan wij vanuit !WOON maar alle deuren naar de zorg en ondersteuning opengooien zodat er wat beweging in de zaak komt.”

Doorstroming op de woningmarkt: regelingen voor ouderen

Karin vertelt dat ze vaak ziet dat ouderen alleen of met z’n tweeën in de eengezinswoning blijven wonen waar hun kinderen opgroeiden. Terwijl er een tekort is aan dit soort woningen voor jonge gezinnen. Het is echter vaak erg emotioneel om de gezinswoning achter te laten, vooral als de partner ook niet meer leeft. Daarnaast gaat de huur vaak met een paar honderd euro per maand omhoog. Ouderen die in een grote eengezinswoning wonen kunnen in de gemeente Amsterdam aanspraak maken op de ‘van groot naar beter’ regeling. Deze regeling laat mensen die in een vijf-kamer-woning wonen met behoud van de huidige huur binnen het stadsdeel verhuizen naar een geschiktere woning. Hetzelfde geld voor de regeling ‘van hoog naar laag’ waarmee ouderen van een bovenwoning naar de begane grond kunnen verhuizen.

Mensen moeten natuurlijk wel echt zelf willen verhuizen. Karin zegt daarover: “Je moet ouderen niet gedwongen willen verplaatsen.” Als mensen bereid zijn om te verhuizen is er vaak binnen een half jaar wel een plek vrij in een seniorenwoning. Toch valt niet iedereen onder een van deze regelingen van de gemeente. Voor deze groep blijft geld vaak het grootste knelpunt. Karin. “Ik probeer deze mensen wel een zetje te geven, want is het nou echt zo erg dat je wat meer huur gaat betalen als je dik in de zeventig bent? En in een seniorenwoning hebben ze vaak toch wel wat meer comfort en sociale contacten, dat kan ook de investering waard zijn.”

Het interview is eerder gepubliceerd in de Wijkkrant Langer Thuis Wonen van Vilans

Wenst u een gratis bezoek van een Wooncoach?

Heeft u interesse in een bezoek van een wooncoach of wilt u meer informatie?
Vraag dan een bezoek van een wooncoach aan bij !WOON via 020 5230 130 of mail ons.

Wooncoach voor senioren

Artikel delen:

!WOON