Renovatie monumentale huurwoningen Prinsengracht

02 februari 2022

Woningcorporatie Ymere wil acht sociale huurwoningen in het rijksmonument Prinsengracht 681 in Amsterdam Centrum renoveren en samenvoegen. De monumentenstatus heeft behalve de buitenzijde ook betrekking op de ornamenten, het gemeenschappelijk trappenhuis en het keukenblok in het souterrain. De woningen bestaan uit zes onzelfstandige woonruimten en twee zelfstandige woonruimten. Verder is er een gemeenschappelijke tuin en tuinhuis. Het gaat om een woongroep waarin alle acht woningen, dus ook de zelfstandige woonruimten, coöptatierecht hebben. De bewoners van het pand kunnen bepalen wie de vrij te komen woningen mogen huren.

Aanpak

De door Ymere voorgenomen vernieuwing betrof in eerste instantie funderingsherstel en groot onderhoud in bewoonde staat. Alleen de bewoner van de woning op de bel-etage (wiens woning ook een deel van het souterrain beslaat) zou tijdens de aanpak in een wisselwoning moeten verblijven. Uit technisch onderzoek bleek echter dat de balklagen van de verdiepingen gebrekkig waren. Deze moeten weer rechtgezet worden. Dat is dermate ingrijpend dat de appartementen van binnen helemaal afgebroken moeten worden. Ymere wil van de gelegenheid gebruik maken de indeling van de woningen (de woningplattegronden) aan te passen. Ze wil de onzelfstandige woningen zelfstandig maken door ze onder meer van een eigen badkamer te voorzien. Daarnaast stelt Ymere voor om het coöptatierecht voor alle 8 woningen af te schaffen, om de appartementen na vertrek van zittende huurders te verkopen. In het souterrain, dat gedeeltelijk gemeenschappelijk is, wil Ymere graag de meterkasten plaatsen en een fietsenstalling realiseren voor de bewoners.

Stand van zaken

De bewoners zijn niet te spreken over de door Ymere voorgestelde plannen. Ze wonen er al sinds de jaren 80 (het is een gelegaliseerd kraakpand), ze vormen van oorsprong een woongroep en nu ze op leeftijd zijn, willen ze nog meer dan voorheen zelf huurders kunnen kiezen die bij hen passen. Daarnaast vinden ze het doel van dit alles, het verkopen van sociale huurwoningen in het centrum van Amsterdam – waar steeds minder sociale huurwoningen zijn, verwerpelijk.

Tegenvoorstel van de bewoners

Tegelijkertijd zijn er ook bewoners die het vanwege verschillende redenen een geschikt moment vinden om te verhuizen. Zo is er al een aantal onzelfstandige woonruimtes leeggekomen voordat het plan vaste vorm heeft gekregen. Hierdoor kunnen er zelfstandige samengevoegde woningen aan de overige bewoners worden aangeboden met een betaalbare huurprijs. Sommige bewoners voelen hier wel voor. De bewoners hebben hierop een tegenvoorstel gedaan dat per verdieping gekozen kan worden voor (on)zelfstandigheid en dat het coöptatierecht deels verdwijnt.

Uiteindelijk akkoord

Ymere is niet ingegaan op het voorstel dat bewoners hebben gestuurd. Wel heeft ze aangegeven dat de plannen om woningen na vertrek van de zittende bewoner te verkopen van de baan is. Als reden geeft ze dat er steeds minder sociale huurwoningen zijn in stadsdeel centrum. Het verzelfstandigen van de appartementen en het opgeven van het coöptatierecht waren gekoppeld aan de verkoopplannen. Nu dat onderdeel wegvalt, is er wat de bewoners betreft ook geen reden meer om appartementen te verzelfstandigen en het coöptatierecht op te geven. Ymere wil wel praten over wat kleine aanpassingen in het plan. Na veel wikken en wegen zijn bewoners akkoord gegaan met de plannen van Ymere. Op 8 april 2021 krijgt Ymere toestemming van de gemeente om bewoners een stadsvernieuwingsurgentie te geven voor hen die dat willen.

Informatie en advies nodig?

Heeft uw bewonerscommissie ook informatie of advies nodig bij sloop-of renovatieplannen van uw verhuurder? Neem contact met ons op.

Renovatie en verbetering huurwoning

 

Artikel delen:

!WOON