Vocht en ventileren
Eén op de drie huurwoningen heeft te maken met vocht- en schimmelproblemen. Vocht en schimmel zijn slecht voor de gezondheid. Het is daarom belangrijk om te begrijpen wat de vocht- en schimmelvorming veroorzaakt en hoe dit verholpen of voorkomen kan worden. Schimmelvorming kan vele oorzaken hebben. Schimmel groeit als er voldoende vocht beschikbaar is. De vochtbron moet dus opgespoord worden. Ook is het belangrijk om vocht en schimmel bij de verhuurder te melden.
Er kan onderscheid gemaakt worden tussen twee verschillende soorten van vochtbronnen:
- Vocht komt van buiten de woning in door een bouwkundig probleem
Door bijvoorbeeld lekkages, optrekkend of doorslaand vocht trekt er vocht de woning in. Op de vochtige plekken ontstaat vaak schimmel. In dit soort gevallen is er sprake van een gebrek en de verhuurder is verantwoordelijk voor het verhelpen van dit soort gebreken. - Vocht van binnenuit de woning
Een gezin produceert dagelijks zo’n 10 tot 15 liter vocht, door activiteiten zoals koken, douchen, ademen, zweten en drogen van was. Dit vocht moet worden afgevoerd. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat dit vocht naar buiten gaat. Wanneer dit vocht niet kan ontsnappen, kan het voor schimmel zorgen op koude oppervlakken zoals ramen, muren of hoeken. De verhuurder moet zorgen dat de woning voldoende geventileerd kan worden en de huurder is verantwoordelijk voor het ventileren zelf.
Ventileer ook als het buiten koud is. U hoeft niet bang te zijn voor hoge stookkosten door ventileren, het kost juist meer energie om een vochtig huis te verwarmen dan een droog huis. En van een beetje tocht wordt u niet ziek; van een vochtig huis wel. Zorg dus dat u 24 uur per dag ventileert. Met name in de slaapkamer moet u hier goed op letten. In deze ruimte bent u namelijk vele uren achter elkaar en een ongezonde lucht kan tot hoofdpijn of ademhalingsklachten leiden. Zie op de pagina Maak uw woning gezonder van de gemeente Amsterdam wat u zelf kunt doen. Ook de website van de GGD in Amsterdam geeft nuttige informatie: Milieu in en om het huis, vocht en schimmel.
Belang van ventileren en verwarmen
Om schimmel te voorkomen is het dus belangrijk om 24 uur per dag te ventileren en de woning voldoende te verwarmen. Ook als het buiten koud is. Zorg dus dat u altijd ventileert en twee keer per dag te luchten.
Weghalen en voorkomen van schimmel
Op de website van de GGD Leefomgeving staat informatie over het weghalen en voorkomen van schimmel. !WOON heeft een flyer met 10 tips tegen vocht en schimmel.
Wat te doen bij schimmel?
Huurders kunnen bij vocht en schimmel een aantal stappen doorlopen.
- Waar komt de schimmel vandaan?
Probeer de oorzaak te achterhalen. Is er een lekkage geweest? Werkt je ventilatie niet goed? - Waar moet je op letten?
In onze flyer vind je 10 tips tegen vocht en schimmel. Kijk ook op de website van de GGD . - Meld de schimmel bij je verhuurder
Stuur een melding schriftelijk, via de website, per brief of e-mail. Voeg foto’s toe van de schimmel. Wacht, als het kan, een paar weken op antwoord. De Amsterdamse woningbouwcorporaties plannen binnen twee weken een inspectie en helpen zoeken naar de oorzaak. Ze helpen met verwijderen als het om een groot oppervlakte gaat.
4. Geen oplossing? Neem contact op met !WOON.
Kom langs op ons spreekuur, mail of bel ons. Neem je melding, huurcontract en foto’s mee of stuur ze op.
5. Wij kijken met je mee
We beoordelen de situatie. Als het nodig is, komen we bij je langs om de situatie te bekijken. Als !WOON een woningopname doet, is dat om te bekijken of er technische oorzaken te vinden zijn voor het vochtprobleem. Niet altijd is met eenvoudige meetapparatuur de oorzaak te achterhalen.
6. We schakelen de verhuurder in
We delen onze bevindingen met je verhuurder en vragen om een oplossing.
7. Naar de Huurcommissie
Als de verhuurder verantwoordelijk is voor de schimmel en na zes weken niets doet, helpen wij met een stap naar de Huurcommissie.
Amsterdamse aanpak vocht en schimmel
De woningbouwcorporaties en de gemeente Amsterdam hebben een schimmelaanpak ontwikkeld. De speerpunten zijn dat er binnen twee weken na een melding een inspectie wordt ingepland en dat technische oorzaken van vocht en schimmel door de woningbouwcorporaties worden opgelost. !WOON denkt mee over hoe deze aanpak verbeterd kan worden
Vocht en schimmel in huis zijn bij veel woningen een probleem. Het is niet goed en niet gezond. Het is daarom belangrijk om een woning goed te ventileren. Dat moet door de bewoner(s) gebeuren, maar natuurlijk moet de ventilatie in huis ook goed werken en moet er geen sprake zijn van lekkage of doorslaand of optrekkend vocht. Wij zien dat vochtproblemen vaak in relatie staan tot een bouwkundig gebrek. Dat moet natuurlijk aangepakt worden.
Hulp of advies nodig?
Bovenstaande stappen doorlopen zonder resultaat? U kunt ook uw buren vragen of ze de zelfde problemen hebben; samen staat u sterker. Heeft u hulp nodig in het benaderen van uw verhuurder? Neem contact op met !WOON als u in Amsterdam, Amstelveen, Aalsmeer, Diemen, Haarlem of Zaanstad woont.
Artikel delen: