English
Per 1 juli 2024 zijn er 2 nieuwe wetten van kracht: de Wet betaalbare huur en de Wet vaste huurcontracten. Beide wetten zorgen, in de meeste situaties, voor een verbetering van de huurrechten van huurders.!WOON geeft gratis informatie, advies en ondersteuning bij wonen en huren. Voor meer vragen check onze Vraagbank.
Sommige verhuurders beweren dat zij wegens de nieuwe wetgeving de huurcontracten moeten opzeggen. Meestal is dat niet waar en vaak kan dat ook helemaal niet zomaar.Hulp of advies nodig? Wij behandelen elke vraag en zaak vertrouwelijk. Neem gratis contact met ons op via ons webformulier of bel overdag naar 020 5230 130.
1 Vrijwel alle kamers hebben een maximale huur. Vaak kan de huur omlaag.
De huurprijs is meestal opgedeeld in een gedeelte ‘kale huur’ en een deel servicekosten en/of kosten voor nutslasten (gas/water/licht). Een huurder kan zich bijna altijd beroepen op het Nederlandse huurrecht.
Wat kun je doen?
Er kan een puntentelling gemaakt worden om te checken hoeveel je maximale huurprijs zou mogen zijn. Je kan zelf een puntentelling maken, of hiervoor hulp vragen van een medewerker van !WOON. Vul op deze pagina de checklist in. Je kan een puntentelling laten maken als je net in de woning gaat wonen en in de meeste gevallen ook als je daar al een tijdje woonachtig bent.
Als blijkt dat je te veel betaalt kan je de huurprijs en/of het (voorschots)bedrag van de servicekosten en/of nutslasten laten verlagen. Dat kan met een procedure bij de Huurcommissie.
Hoe woon je?
- Deel je de toilet, douche of keuken met andere bewoners dan ben je waarschijnlijk huurder van een onzelfstandige woonruimte (‘kamerhuurder’). Dan geldt het puntenstelsel voor onzelfstandige woonruimteen is nooit sprake van huurprijsliberalisatie of ‘vrije sector’. Er geldt dus altijd een maximale huur.
- Huur je een woning met een eigen toilet, keuken en badkamer dan huur je waarschijnlijk een zelfstandig woonruimte. In dat geval is er een kans dat je contract is geliberaliseerd en er geen maximale huurprijs meer geldt, maar dat is niet altijd zo: controleer dit goed!
Ga je een nieuwe woning huren?
Controleer dan binnen 6 maanden(!) je huurprijs bij de Huurcommissie. Als je teveel betaalt, wordt de huur met terugwerkende kracht verlaagd. Na zes maanden heb je ook nog recht op huurverlaging, maar dan niet meer met terugwerkende kracht.
Let op, huur je een woning met een tijdelijk huurcontract (dat voor 1 juli 2024 is afgesloten) kunt je de Huurcommissie gedurende de looptijd van het tijdelijke huurcontract (maximaal 2 jaar) tot een half jaar na het aflopen ervan je huurprijs laten controleren.
Lees meer over het controleren van je huurprijs.
2 Je huurrechten zijn geldig, zelfs als er iets anders staat in je huurcontract. Ook zonder contract heb je huurrechten!
Je hebt recht op huurbescherming als je bijvoorbeeld een appartement of studentenkamer huurt. Een belangrijk huurrecht is dat de verhuurder niet zomaar je huur mag opzeggen. Bij hospitaverhuur (een kamer huren in de woning bij de verhuurder in) en tijdelijke contracten gelden andere regels, maar ook dan heb je huurrechten. Er zijn maar een paar soorten huurwoningen waarbij je ernstig beperkte huurbescherming hebt: bijvoorbeeld bij een dienstwoning, antikraak, leegstandsbeheer of als je voor bepaalde tijd een hotelkamer huurt.
Soms zetten verhuurders opmerkelijke, gekke en onduidelijke voorwaarden in een huurcontract. Een verbod op het ontvangen van logees, een verbod op het spelen van een muziekinstrument of een verbod te ‘kruidig’ te koken komen vaker voor dan je denkt. Maar het betekent niet dat deze ‘afspraken’ dan ook allemaal geldig zijn. Ook mag een verhuurder een huurder niet verbieden naar de Huurcommissie te stappen bij een geschil met de verhuurder. Let op, je hoeft je dus niet altijd aan alle voorwaarden uit je huurcontract te houden. !WOON helpt je bij het checken of de bepaling wel rechtsgeldig is.
Een verhuurder kan in een huurcontract wel een boetebeding opnemen als je redelijke contractuele voorwaarden overtreedt. Maar zo’n ‘boetebeding’ is niet altijd geldig – deze bepalingen moeten voldoen aan strenge regels.
Voordat je tekent is het handig voorwaarden waar je over twijfelt te checken bij een jurist. Twijfel je over bepaalde voorwaarden in je contract? Laat je contract checken door een medewerker van !WOON.
Help, ik heb geen schriftelijke huurovereenkomst:
Ook zonder schriftelijk huurcontract heb je huurrechten – een mondelinge afspraak is ook rechtsgeldig! Dat betekent bijvoorbeeld dat jouw verhuurder, net als bij een normaal huurcontract, je niet zomaar van de ene op andere dag op straat mag zetten, of je huur elke maand mag verhogen. Dat jullie een huurovereenkomst is alleen wat moeilijker te bewijzen zonder een schriftelijk contract. Daarom is het belangrijk zoveel mogelijk vast te leggen en mondeling afspraken per email te bevestigen. Maak onder andere een overzicht van de betalingen van de huurprijs.
Tip: Download screenshots van al je whatsapp contact met je verhuurder! Dan loop je niet het risico dat dit verloren gaat.
Weten wat voor contract je zelf hebt? Laat het gratis checken bij !WOON. Hier vind je meer informatie over verschillende soorten contracten.
3 Tijdelijke contracten zijn niet altijd écht tijdelijk. Na afloop mag je soms toch blijven.
Er zijn verschillende vormen van tijdelijke huurovereenkomsten. De bekendste is een huurovereenkomst voor bepaalde tijd. Een jongerencontract en campuscontract, voelt wel tijdelijk aan maar is niet een tijdelijk contract, maar een contract voor onbepaalde tijd met een rechtsgrond voor de verhuurder om het contract te mogen beëindigen.
Let op: sinds 1 juli is de Wet vaste huurcontracten van kracht. Dit betekent dat vaste huurcontracten (huurcontracten van onbepaalde duur) weer de norm zijn. Huurovereenkomsten van tijdelijke (bepaalde) duur, zijn alleen nog toegestaan in een aantal uitzonderingssituaties. Dit geldt voor contracten afgesloten op 1 juli 2024 of later.
Ik ben een student en mijn verhuurder biedt mij een tijdelijk huurcontract, mag dat?
Eén van de uitzonderingscategorieën voor een tijdelijke huurovereenkomst is het verhuren aan studenten die tijdelijk voor hun studie in een andere plaats huren dan waar zij wonen. In dat geval kun je nog steeds met een verhuurder een huurovereenkomst voor bepaalde tijd afsluiten voor maximaal 2 jaar. Lees hier meer over alle uitzonderingen op de Wet vaste huurcontracten.
Huurovereenkomst van bepaalde duur
Bij een huurovereenkomst voor bepaalde tijd mag het huurcontract door de huurder tussentijds worden opgezegd. Mag dit niet? Dan gaat het meestal niet om een tijdelijk contract. Een voorbeeld is een huurcontract met een minimum duur (bijvoorbeeld je moet de woning voor minimaal één jaar huren).
Het huurcontract voor bepaalde tijd eindigt van rechtswege, maar de verhuurder moet de huurder hierover wel informeren: uiterlijk één maand voor afloop van de huurtermijn maar niet eerder dan drie maanden ervoor. Zonder die kennisgeving loopt het contract voor onbepaalde tijd door. Dat is ook het geval als het tijdelijke contract op een andere manier wordt voortgezet.
De huurder heeft huurprijsbescherming en kan tot zes maanden na het contract voor bepaalde tijd de huurprijs laten controleren door de Huurcommissie.
Let op: Een tijdelijk huurcontract kan dus niet worden opgevolgd door een nieuw tijdelijk huurcontract. Verlengen met één of twee jaar is dus niet mogelijk. Je huurovereenkomst wordt dan automatisch een huurovereenkomst voor onbepaalde tijd. Je kan dan in de woning blijft zitten!
Wil je verhuurder je contract opzeggen? Ook dat kan niet zomaar. Kijk hier of de opzegging rechtsgeldig is.
Er bestaan ook andere soorten tijdelijke overeenkomsten. Bijv. tijdelijke contracten onder de Leegstandwet – dit zijn o.a. woningen die op de nominatie staan voor sloop, renovatie of verkoop. Ook campuscontracten en jongerencontracten werken anders; Hier vind je meer informatie over verschillende soorten contracten.
Andere soorten tijdelijke overeenkomsten.
Je kunt dan denken aan een huurcontracten op basis van de Leegstandwet – dit zijn o.a. woningen die op de nominatie staan voor sloop, renovatie of verkoop. Ook campuscontracten en jongerencontracten werken anders; Hier vind je meer informatie over verschillende soorten contracten.
Huur je een woningen met een jongerencontract en loopt deze bijna af? Neem dan contact op met je verhuurder om te vragen of een verlening mogelijk is. En lees over het aanvragen van startpunten de informatie op deze website.
Let op: De info over de reguliere bepaalde tijd contracten op deze pagina is van toepassing op huurovereenkomsten afgesloten vóór 1 juli 2024.
4 Bij slecht onderhoud kun je gratis reparaties afdwingen
In een huurwoning zijn kleine dagelijkse reparaties voor de huurder; denk daarbij aan o.a. binnen schilderwerk, radiatoren ontluchten of een losse wc-bril vastzetten. Maar moeilijker op te lossen gebreken zijn de verantwoordelijkheid van de verhuurder.
Heb je schriftelijk melding van een gebrek gemaakt, maar doet de verhuurder niets? Dan kun je reparatie afdwingen en mogelijk huurkorting krijgen tot het probleem verholpen is. Verzamel en bewaar al het bewijs en communicatie met de verhuurder, want dat kan nodig zijn bij een vervolgprocedure.
Welk onderhoud de verantwoordelijkheid van de huurder en van de verhuurder is en wat je kunt doen bij nalatigheid van de verhuurder lees je hier.
Kom je er met de verhuurder niet uit? Neem contact op met !WOON.
5 Bemiddelings-, contractkosten of sleutelgeld betaald? Kan je meestal terugvorderen!
Bij het afsluiten van een huurcontract worden soms allerlei extra kosten gevraagd door de verhuurder, tussenpersoon of makelaar. Deze extra kosten worden vaak: sleutelgeld, contractkosten of bemiddelingskosten genoemd. Maar het wordt ook wel eens verhuld onder hele hoge administratiekosten of andere benamingen. Deze kosten kunnen soms wel tot honderden euro’s oplopen. Meestal zijn deze kosten onterecht.
Het vinden van een huurder voor de woning en het afsluiten van een contract is standaard werk van een verhuurder, dus hij mag deze kosten niet bij de huurder in rekening brengen. Als een huurder een woning via een bemiddelingsbureau vindt, dan komen de eventuele bemiddelingskosten meestal voor rekening van de verhuurder.
Maar, als ik deze extra kosten niet accepteert, dan krijg ik misschien de woning niet.
Dat begrijpen wij volledig. Het is daarom goed om te weten dat je zulke kosten in veel gevallen ook na afloop kunt terugvorderen. Neem contact op met !WOON om je situatie te bespreken.
Meer weten over de verschillende soorten kosten die verhuurders in rekening brengen bij aanvang huur? Kijk hier.
Meer weten over het terugvorderen van zulke kosten? Kijk hier.
6 Borg niet teruggekregen? Vraag het terug. Dit kan nog tot 5 jaar na vertrek!
De hoogte van de borg moet redelijk zijn, maximaal 2 keer het bedrag van de kale huurprijs (dus exclusief servicekosten en/of nutslasten). Bij het einde van het huurcontract hoor je de woning in dezelfde staat op te leveren als deze was aan het begin van de huur en de borg terug te krijgen. De verhuurder mag de borg alleen (deels) inhouden als hij kan bewijzen dat je verantwoordelijk bent voor schade die voor jouw rekening komt. Schade aan de woning door normaal gebruik, dus slijtage zijn voor rekening van de verhuurder. Schade (expres of niet expres) door jou toegebracht moet je wel zelf vergoeden of (laten) repareren.
We zien soms dat huurders hun borg helemaal niet terug krijgen en zien ook vaak onterechte verrekeningen. Accepteer dit niet – in zo’n geval heb jij recht op je geld terug!
Vaak betaalt de verhuurder alsnog na een brief of sommatie. Soms is een procedure nodig, maar bijna altijd krijgen huurders hun geld terug. Tenzij er natuurlijk een terechte claim van de verhuurder is.
Meer informatie over wat wel en niet verrekend mag worden met je borg en hoe je je geld terug kan eisen vind je hier.
7 Je hoeft alleen te betalen voor services die ook echt geleverd worden. Te veel betaalde servicekosten hoor je terug te krijgen!
Wat zijn servicekosten?
De Rijksoverheid stelt: ‘dit zijn kosten die bovenop de huurprijs van een woning komen. Deze kosten hebben direct te maken met wonen. Het gaat bijvoorbeeld om kosten voor de schoonmaak van de gezamenlijke ruimte en werkzaamheden van een huismeester.
Je betaald iedere maand waarschijnlijk een bedrag aan servicekosten en/of nutslasten. Dit is een voorschotsbedrag. De verhuurder moet elk jaar de servicekosten (en kosten voor nutslasten, zoals gas, water en licht) afrekenen. Hij moet dit doen op basis van de werkelijke kosten, de verhuurder mag namelijk geen winst maken op deze kosten.
Is er te veel betaald, dan hoort de huurder dat terug te krijgen. Gebeurt dat niet dan kan de Huurcommissie of de kantonrechter uitkomst bieden. Een verzoek indienen kan tot 2,5 jaar na afloop van het betreffende jaar. Huurders in de vrije sector kunnen zelfs tot 5 jaar na betaling het te veel betaalde bedrag terugvorderen, meestal via de rechter.
Wil je weten of je te veel servicekosten betaalt? Heb je geen of een onvolledige afrekening ontvangen? Andere vragen over servicekosten? Neem contact op met !WOON.
Vind hier alles over servicekosten.
8 Je huisbaas mag je niet verbieden je in te schrijven bij de gemeente. Bang voor problemen? Neem contact op met !WOON.
Als je in Nederland woont, moet je je op het adres waar je woont laten inschrijven bij de gemeente. Deze registratie is wettelijk verplicht. Inschrijving bij een gemeente staat volledig los van het huurrecht. Door je adres te registreren bij de gemeente verkrijg je geen huurrechten, en het niet geregistreerd zijn doet niets af aan je huurcontract.
Je verhuurder kan je niet verbieden om je op jouw adres te registreren. Echter, je hebt vaak wel de medewerking van je verhuurder nodig om te kunnen registreren. Je zult moeten bewijzen dat je legaal op het adres woont door je huurcontract te tonen. Dit huurcontract moet ondertekend zijn door de eigenaar van het appartement of de kamer die je huurt. Als het huurcontract niet is ondertekend door de eigenaar, bijvoorbeeld als de verhuurder en de eigenaar niet dezelfde persoon zijn, dan heb je een aanvullend formulier nodig dat door de eigenaar is ondertekend.
Zoals gezegd kan je verhuurder je niet verbieden om je te registreren. Als hij toch probeert om registratie te verbieden, is dat een duidelijk teken dat er iets niet klopt. Dit kan verschillende dingen betekenen: het appartement kan illegaal onderverhuurd zijn, de verhuurder heeft mogelijk niet de juiste vergunning, of ze kunnen zich schuldig maken aan belastingfraude, enzovoort.
Als je verhuurder weigert het overeenkomstformulier te ondertekenen dat je nodig hebt voor registratie, vraag dan !WOON om advies. Als je alle benodigde documentatie hebt, maar de gemeente weigert je nog steeds je in te schrijven, dan kun je contact opnemen met het kantoor van de Amsterdamse Ombudsman via https://www.ombudsmanmetropool.nl/contact.
!WOON geeft gratis informatie, advies en ondersteuning bij wonen en huren. Voor meer vragen check onze Vraagbank. Hulp of advies nodig? Neem gratis contact met ons op via 020 5230 130
You have more housing rights than you might think!
Listen the !WOON podcast: !WOONcast
Note: On July 1, 2024, two new laws came into effect: the Wet betaalbare huur (Affordable Rent Act) & the Wet vaste huurcontracten (Fixed Tenancy Contracts Act). Both laws improve tenants’ rights in most situations.
Some landlords claim that they need to terminate tenants’ contracts due to the new legislation. Usually, this is not true, and often, it’s not even legally permitted. Do you want help with your current situation? Contact !WOON as soon as possible, free of charge and we work confidential.
1 Almost all rooms have a maximum rent. In 75% of cases, the rent can be lowered successfully.
The rent usually consists of a basic rent and service costs. A point system can be used to determine the maximum rent you should actually pay. If you are paying too much, you can sometimes lower the rent or the service costs. This can be done through a simple procedure with the ‘Huurcommissie’- the official Dutch tenancy tribunal. However, you need to know what type of contract you have and whether there are special rules for it.
It is important to know if the contract is free market or rent controlled.
When tenants share the kitchen and / or bathroom and / or toilet facilities and they are renting their room directly from their landlord (“kamerhuur”) this is always rent controlled. These tenants can always petition the Huurcommissie to lower their rent if they are being charged too much. Within the first six months of the contract the rent can even be lowered retro-actively.
If you have your own toilet, kitchen, and washing facilities, then you rent an independent living space. In that case, there is a greater chance that your contract is not rent controlled, and there is no maximum rent, but this is not guaranteed and could still be the case.
If you rent a new property, check the rent with the rent tribunal (Huurcommissie) within 6 months(!). If you are overpaying, the rent will be reduced retroactively. After six months, you still have the right to rent reduction, but not retroactively, unless you have a temporary contract. In that case, you can still retroactively lower the rent up to 6 months after the end (or extension) of the temporary contract.
To establish whether an apartment is rent controlled, and what the maximum rent would be, !WOON can make free points calculations for tenants living in Amsterdam.
For appointments please contact the !WOON office in your area. Tenants can also do their own calculations using this online tool for individual housing and this one for a room with shared facilities.
2 You always retain your housing rights, even if your rental agreement says otherwise. No contract? You still have tenants’ rights!
If you rent a house, apartment, or student room, you are protected by Dutch rental law. For example, the landlord cannot simply terminate your contract. Different rules apply to ‘hospitaverhuur’ (renting a room in someone else’s house) and temporary contracts, but in those cases you still have certain rights. There are only a few types of accommodation where you have no protection under rental law at all, such as a ‘dienstwoning’, anti-squat housing, or if you rent a hotel room for an extended period.
Sometimes landlords include strange conditions in a rental contract. Landlords prohibiting tenants to have guests staying over, play musical instruments, or cook “spicy” dishes may be more common than you think – but landlords are not legally allowed to impose these conditions in the contract. The landlord also cannot contractually prohibit a tenant from going to the Huurcommissie (rent tribunal) in case of a dispute. So, you don’t always have to adhere to all conditions in your contract – some of them might not be legal.
A landlord can impose fines for violations of reasonable contractual conditions. However, such a ‘penalty clause’ is not always valid – it must meet strict rules. For example, the penalty clauses have to be clearly described in the contract itself, not in separate terms and conditions.
Before signing, if there are conditions you’re uncertain about, it is wise to have them checked by a legal expert. If you have doubts about certain conditions in your contract, have your contract checked by a staff member of !WOON.
Even without a written contract, you have tenants’ rights – an oral agreement is also legally valid! This means that your landlord, just like with a written rental agreement, cannot for example simply evict you overnight or increase your rent every month. Proving that you have an agreement might be a bit more challenging. Therefore, it is essential to document as much as possible in writing, like by keeping records of all contact and confirming orally discussed matters via email.
Tip: Download screenshots of all your WhatsApp communications with your landlord! This way, you won’t risk losing that information.
Do you want to know what type of contract you have? Have it checked for free by !WOON.
For more information about your security of tenure go to https://www.wooninfo.nl/english/ -> Security of Tenure
3 Temporary contracts are not always really temporary. Sometimes you can stay after your contract expires
There are different forms of temporary rental agreements. The most well-known is a fixed-term rental agreement (not the same as a youth contract or campus-contract).
Note: Since the Wet vaste huurcontracten (Fixed Tenancy Contracts Act) came into effect on July 1, 2024, fixed tenancy contracts (indefinite-term leases) are once again the norm, and temporary (fixed-term) agreements are only allowed in a limited number of situations. This only applies to contracts signed on or after July 1, 2024. One exception for a temporary agreement is renting to students temporarily living in another location for their studies (i.e. international students). In that case, you can still sign a fixed-term rental agreement for up to 2 years after July 1st 2024.
With a fixed-term rental agreement, it is possible for a tenant to terminate the contract early during its term. If this is not allowed according to the contract, it does not actually qualify as a temporary contract according to legislation.
The contract expires automatically, but the landlord has to inform the tenant about this: at the latest one month before the end of the rental period, but no earlier than three months before. Without such notification, the contract continues indefinitely and becomes a permanent contract. This is also the case if the temporary contract is continued in another way. A temporary contract cannot be followed by a new temporary contract. Sometimes landlords suggest extending a temporary contract for 1 or 2 more years after it expires. This is not allowed – your agreement will automatically become an indefinite contract, and you can continue to stay in the property!
If your landlord wants to terminate your contract, they can’t do that without a valid reason. The type of contract and situation determines whether such a termination is legal.
There are other types of temporary agreements as well. For example, temporary contracts under the ‘Leegstandswet’ (vacancy act) – these include homes slated for demolition, renovation, or sale.
Campus contracts and youth contracts (jongerencontracten) work differently too; more information about different types of contracts can be found at https://www.wooninfo.nl/english/ -> Security of Tenure.
Note: the information on regular fixed-term contract on this page is relevant for agreements signed before July 1st, 2024.
4 You can enforce free repairs to your room in case of poor maintenance
In a rental home, the tenant is responsible for minor everyday repairs; such as indoor painting, bleeding radiators, or fastening a loose toilet seat. However, more challenging issues are the landlord’s responsibility. If you have made a written report but the landlord does nothing, you may be able to force repairs. In severe situations (such as a leak), you might even get a rent reduction until the problem is fixed. Keep all evidence and communication, as it may be necessary in case of a dispute.
In a rental property, minor everyday repairs are the responsibility of the tenant; these may include tasks like indoor painting, bleeding radiators, or securing a loose toilet seat. However, more complex issues are the landlord’s responsibility. If you have reported such a defect (‘gebrek’) in writing to your landlord, but they take no action, you can enforce the repair or request a reduction in rent until the problem is resolved. Keep all evidence and communication as it may be necessary in case of a dispute.
You can read about the maintenance responsibilities of the tenant vs. the landlord and what you can do if the landlord is negligent at https://www.wooninfo.nl/english/ -> Maintenance
5 Did you pay additional fees when/before moving in? This is usually not allowed and can be reclaimed!
Sometimes various extra costs are charged when signing a contract. These are called key money, contract fees, agency fees or brokerage/brokering fees. They can also be disguised as administration costs, even up to hundreds of euros. Most of the time, this is not allowed. Finding a tenant for the property and finalising a contract is standard work for a landlord, so they cannot charge these costs to the tenant. Even if a tenant finds a property through a brokerage agency, any agency fees are usually already paid by the landlord.
However, if you do not accept such extra costs, you probably won’t get the residence. Therefore, it is good to know that in many cases you can reclaim these costs after the fact.
To learn more about the different types of costs that landlords may charge at the beginning of the rental period, check rent.
Read further to learn more about reclaiming unjust fees.
6 Deposit not returned? Reclaim it! You can do it up to 5 years after moving out
The amount of a deposit must be reasonable, up to a maximum of 2 times the amount of the basic rent. At the end of your contract, you are required to return the property in the same condition as it was at the beginning of the lease, and you should receive your deposit back. The landlord can only (partially) withhold the deposit if they can prove that you are responsible for damages. We sometimes see that tenants don’t get their deposit back at all and see plenty of unjustified deductions. Don’t accept this – in such cases, you are entitled to get your money back!
Often, the landlord pays after receiving a letter with a request for payment. Sometimes, legal proceedings are necessary, but almost always, tenants get their money back unless there is a valid claim from the landlord.
You can find more information about what can and cannot be deducted from your deposit and how to get your money back here.
7 You should only pay for services that are actually provided. You should always get back any overpaid service charges
Service costs must be settled annually based on the actual costs. If the tenant paid too much, they are entitled to a refund. If the landlord does not comply, the Huurcommissie (rent tribunal) or the ‘kantonrechter’ can provide a solution. A request can be submitted up to 2.5 years after the end of the relevant year. Tenants in the private sector can even reclaim any overpaid amount up to 5 years after payment.
Want to know if you have paid too much in service costs? Haven’t received any or only a partial settlement? Other questions about service costs? Contact !WOON.
For more information about service costs, go to Rent.
8 Your landlord should not prohibit you from registering with the municipality. Afraid of trouble if you do? Contact !WOON
If you are living in the Netherlands you have to register your address with the local municipality. You will need this registration for your residence permit and your BSN, among other things. Registration is mandatory because of government rules affecting residents. Registration is entirely different from rental law.
Registering your address with the municipality does not give you any tenants’ rights and not being registered does not nullify your rental contract.
Your landlord cannot forbid you to register at your address. However, you might need your landlord’s cooperation to register. You will need to prove that you are legally living at the address by showing your rental contract. This rental contract needs to be signed by the owner of the apartment or room you rented. If the rental contract is not signed by the owner, for example if the landlord and the owner are not the same, you will need an additional form signed by the owner.
As said, your landlord cannot forbid you to register. However if they try to forbid registration that is a clear sign that something is wrong. This could mean different things: the apartment might be an illegal sublet, or the landlord doesn’t have the correct permit, or they might be cheating on their taxes, etc. You could even get evicted.
If your landlord is refusing to sign the agreement form that you need to register you can contact !WOON. If you do have all of the necessary documentation but the municipality still won’t register you, you can contact the Amsterdam Ombudsman office here: https://www.ombudsmanmetropool.nl/contact
!WOON provides free information, advice, and support on housing and renting.
For questions or assistance, visit one of our locations, mail us or contact us at +31 20 5230 130.
Artikel delen: