Groen en wonen, wat kan ik doen?

07 december 2011

Een beter milieu begint bij jezelf. Rekening houden met het milieu kan op verschillende manieren. Je kan vaker op de fiets stappen, afval scheiden, minder groenten verpakt in plastic kopen,  etc. Door iets aan je woning of de manier waarop je woont te doen, kan je ook veel voor het milieu betekenen. In dit artikel kan je meer lezen over; milieu onvriendelijke woningen; hoe je met je eigen woongedrag een bijdrage kan leveren en vindt je informatie over de nieuwe subsidie regeling voor groene daken in Oost.

Milieu onvriendelijke woningen
Dit zijn huizen die bijvoorbeeld slecht geïsoleerd zijn, hierdoor moeten huurders meer stoken. In de Indische Buurt en Watergraafsmeer, staan veel oude huizen die veel CO2 uitstoten. Er zijn daar complexen waar huurders letterlijk voor de mussen buiten stoken. In andere wijken zoals IJburg, waar alleen maar nieuwbouw staat, zijn de huizen een stuk beter geïsoleerd. Echter ook in complexen die nieuw ogen, kan nog veel voor het milieu gedaan worden. Zo zou je bijvoorbeeld kunnen denken aan een nieuwere zuinigere C.V. ketel en kan je dingen veranderen aan je woongedrag. Samen met andere bewoners in je complex en met ondersteuning van Wijksteunpunt Wonen en het Energieteam zijn er (misschien) mogelijkheden om je verhuurder te bewegen maatregelen te nemen die je energieverbruik kunnen verminderen, zoals isolatie en dubbel glas. Daarmee houdt je meer centen in je portemonnee verminderd je de CO2 uitstoot, maar niet te vergeten: de wooncomfort zal aanzienlijk verbeteren!

Een beter milieu begint in je huis
Er bestaan vele handige tips die je kunnen helpen met het besparen van energie in jouw eigen woning. Zo weten veel Amsterdammers niet dat een waterbesparende douchekop al gauw zo’n 8500 liter schoon water per gemiddeld huishouden (2,3 personen) per jaar oplevert. Vaak weten mensen ook niet hoe veel een spaarlamp nu daadwerkelijk bespaard en anderen denken dat een energielabel voor apparaten een fabeltje is. Niets is echter anders waar. Middels een aantal simpele veranderingen kan je jaarlijks honderden euro’s besparen. Wijksteunpunt Wonen Oost heeft een voorlichting ontwikkeld onder de naam: ‘Energiebesparing is Geldbesparing’. Door deze voorlichting te volgen krijg je antwoord op al deze vragen. De eerste aanmeldingen krijgen zelfs een gratis energiepakket waarmee ze zelf aan de slag kunnen gaan in de woning.

Groene Daken
Stadsdeel Oost start in 2012 met geven van subsidie voor groene daken aan particuliere eigenaren. In andere stadsdelen is de subsidie al jaren een succes. Groene daken zijn daken van gras of mos. Deze daken zorgen ervoor dat huizen beter geïsoleerd zijn, de daken minder vaak onderhouden of vervangen moeten worden en zorgen voor schonere lucht. Hiernaast is het uitzicht op een groen dak een stuk prettiger dan als er grauwe grijze dakbedekkinglaag op ligt. Bewonerscommissies van particuliere eigenaren kunnen voor ondersteuning bij ons terecht. De inschrijftermijn is van 1 maart tot en met 31 oktober 2012. Voor meer informatie van de gemeente Amsterdam over groene daken kunt je terecht op www.groenedaken.amsterdam.nl

Mocht je aan de hand van dit artikel vragen hebben over ‘Groen en wonen’ of mocht je andere vragen hebben over huren? Neem dan vooral contact met ons op.  Meld je via ons aanmeldformulier aan voor de voorlichting ‘Energiebesparing is Geldbesparing’.

 

Artikel delen:

!WOON