Uit de praktijk afl XIII: Hijsbalken in ‘gemengde’ VvE

25 april 2016

Karakteristiek voor Amsterdam zijn de hijsbalken. Smalle trappenhuizen en toch efficiënt verhuizen, dat werd vooral gedaan met touw- en blok. Vandaag de dag worden trappenhuizen breder gebouwd. De verplichte hijsbalken stonden in de gemeentelijke bouwverordening van Amsterdam. Met de invoering van het Bouwbesluit 2012 zijn alle gemeentelijke regels waaronder die voor de hijsbalken komen te vervallen. In de oudbouw blijven hijsbalken vaak handig als je uit de voeten kan met touw- en blok. Soms zijn liftjes niet te plaatsen en in ieder geval een boel geregel en extra kosten. Helaas gaan hijsbalken niet eeuwig mee. Er moet dus ook onderhoud aan gebeuren. Soms kan met een simpele herstelling de hijsbalk weer tijden vooruit. Vernieuwing van een hijsbalk kan een hoop geld kosten. Sommige eigenaren willen er van af.

Ymere heeft besloten om in het bezit waar zij 100% van het complex of pand in eigendom hebben de hijsbalken onklaar te maken. Jammer voor hen die een goed werkende hijsbalk hebben en touw- en blok willen gebruiken. Ook in VvE’s probeert Ymere het onderhoud aan de hijsbalken uit de meerjarenplanning te halen. Dit leverde een vraag op van een eigenaar-bewoner aan het Wijksteunpunt. Zijn smallere trappenhuis maakt de hijsbalk noodzakelijk. Zou de VvE zonder meer hebben besloten de hijsbalken onklaar te maken, had de eigenaar-bewoner dit besluit via een verzoekschrift kunnen proberen te laten vernietigen. Gelukkig voor de bewoner werd zijn hijsbalk wel hersteld na enig overleg. Zijn buren moeten het daarentegen zonder doen en voor zo ver het huurders zijn zonder daar in gekend te zijn.

Artikel delen:

!WOON