Lood hoef je niet te slikken

Loden waterleiding

10 mei 2016

Nog steeds treft het Wijksteunpunt Wonen bij huisbezoeken loden waterleidingen aan. Hoewel het al jaren verboden is om dergelijke leidingen aan te leggen, zijn er nog steeds panden waar ze niet zijn vervangen.

Omdat lood veel schadelijke gevolgen kan hebben – het meest bekend is het verminderen van het IQ – is het goed om eens te kijken wat u hebt liggen. Soms liggen er nog stukken loden leiding in de kruipruimte. Lood is een makkelijk buigbaar, grijs metaal. Volgens het waterleidingbesluit mag lood slechts in een concentratie van 10 µg/liter voorkomen in het drinkwater. Met name als het water een tijdje heeft stilgestaan kan deze concentratie overschreden worden. De overschrijding komt eerder voor indien de loden leidingen lang zijn: op een hogere etage wordt dan eerder een hogere concentratie gemeten.

U kunt de concentratie laten meten bij een waterlaboratorium. Hier zijn enige kosten aan verboden. Blijkt dat de concentratie te hoog is – meer dan 10 µg/liter bij het eerstuitstromende water-, dan kunt u de verhuurder een brief sturen waarin u hem of haar verzoekt de leidingen te vervangen. Doet hij dit niet binnen 6 weken dan kunt u naar de Huurcommissie stappen als u een niet-geliberaliseerde huurovereenkomst heeft.

De huurverlaging die de Huurcommissie oplegt kan fors zijn. Bij loodvervuiling kan de verlaging op 40% van de betaalde huur terecht komen. Zou uw kale huur 600 euro per maand kosten dan kan er dus verlaagd worden tot 240 euro per maand, tot het moment dat het gebrek verholpen is.

Een dergelijke forse verlaging moet verhuurders ertoe aanzetten zijn verantwoordelijkheid als eigenaar/verhuurder te nemen: het wordt immers financieel interessant om wat aan het probleem te doen. Mocht u hulp of advies bij dergelijke stappen willen hebben, kunt u contact opnemen met het Wijksteunpunt Wonen.

Als u loden waterleidingen heeft, laat dan voordat u water dat voor consumptie bedoeld is even doorlopen. De loodconcentratie wordt dan minder hoog.

De bedoeling is dat bij gesplitste woningen de loden leidingen vervangen zijn. Dit blijkt in de praktijk niet altijd het geval te zijn.

zie verder de website van de GGD

-dit bericht verscheen in 2009 en is mei 2016 bijgewerkt-

 

Artikel delen:

!WOON