Inspirerende excursie aardgasvrij wonen in Noord

04 oktober 2019

Op woensdag 2 oktober liet een aantal bewoners van Amsterdam Noord zich inspireren door mogelijkheden om van het gas af te gaan. Ervaringsdeskundige bewoners antwoorden op vragen over de voor en nadelen van andere bewoners. In de Kadoelerbreek wonen mensen al een jaar of acht aardgasvrij. Ze zijn aangesloten op stadswarmte en kunnen dit ook gebruiken om hun woning te koelen. De goed geïsoleerde nieuwbouw huurwoning bleek flink wat comfort te bieden. Het binnenklimaat is aangenaam en de kosten van de stadswarmte vallen mee. Bewoonster merkte wel opdat je bij een stroomuitval niet meer kunt koken. Ook was ze niet blij dat ze de temperatuur per vertrek maar beperkt kan inregelen.

De tweede bezochte woning is uit 1923 en ligt in beschermd stadsgezicht. Bij de bouw bestond de spouwmuur nog niet. De fundering is een grote betonplaat waar de huizen op gebouwd zijn. Een hele uitdaging dus om uitgerekend dit type woning van het gas te halen en wat wooncomfort te behouden! Het dak is inmiddels geïsoleerd, er is een doorstroomverwarmer plus de prioriteitsschakelaar aangebracht. Alle muren hebben thermoshield (een isolerende verf), de bewoner heeft op strategische plekken infraroodverwarming aangebracht en zonnepanelen geplaatst. De energie rekening is door de handigheid van de eigenaar van €127 naar €58 per maand gegaan. Dat inspireert natuurlijk!

“Vorig jaar heb ik een warmte terug win (WTW) ventilatie unit gemonteerd. Dat scheelde boven 1,5 – 2 graden. En binnenkort krijgt de bovenverdieping een dikke isolatie-jas aan, dan kan ik nog meer energie besparen.” Maarten Lap – eigenaar woning Tuindorp Oostzaan.

Op weg naar aardgasvrije wijken in Amsterdam

Artikel delen:

!WOON