Levensgevaarlijk: bovenburen halen schoorsteen weg

Haal nooit zomaar een schoorsteenkanaal weg

21 november 2019

Stel je koopt (of verkoopt) een etage waar een in jouw ogen onnodige schoorsteenmantel zit. Zonde van de ruimte.  Je maakt hem open, ruikt en voelt niets bij de schoorsteenpijp, dus je haalt hem weg, purt het gat dicht en timmert het mooi af. Vloer er over en klaar, probleem opgelost en ruimte gewonnen. Of!?

Nou nee, niet helemaal. Of beter gezegd, helemaal niet. Je zou jezelf opeens in het beklaagdenbankje kunnen vinden voor doodslag. Pardon? Doodslag ja, voor die benedenbuurman of vrouw die bij het begin van het stookseizoen de kachel aan deed en vervolgens bezweek aan een koolmonoxide vergiftiging. Daar zou je trouwens zelf ook aan onderdoor kunnen gaan, want het kleur en reukloze gas verspreidt zich door het hele pand. Elk jaar zien we weer enkele van dit soort bizarre situaties. Dit keer in de Eerste Jan Steenstraat in De Pijp. Gelukkig was de benedenbuurman zo wijs om de schoorsteen te laten vegen voordat hij de kachel weer aanzette. Dat bleek niet mogelijk. Bij nadere inspectie bleek de rookgasafvoer ter hoogte van de vloer op de tweede etage met purschuim dichtgemaakt en afgetimmerd te zijn. Levensgevaarlijk!

Verhuurder is gesommeerd de schoorsteen te herstellen, tevens is er bij bouwinspectie van de gemeente een verzoek tot handhaving gedaan. In eerste instantie verwees de verhuurder naar de VvE, maar inmiddels is het probleem gelukkig opgelost. Anders hadden we de huurder zeker geholpen om een kort geding aan te spannen.

Saillant detail: in 2013 speelde hetzelfde bij deze huurder, maar toen bij de rookgasafvoer aan de achterzijde van de woning. Pas nadat de rechter er aan te pas was gekomen werd het gebrek hersteld.

Red je leven: zorg voor koolmonoxide melders in huis

Artikel delen:

!WOON