Goed nieuws voor huurders met all-in huur

Foto bij artikel over all-in huurprijs. Toch huurverlaging mogelijk

20 februari 2020

Een all-in huur kan ook bij een hoge huur uitgesplitst worden, met een stevige huurverlaging tot gevolg. Dat bevestigde onlangs het Gerechtshof Amsterdam in een beroepsprocedure van een verhuurder. De huur van € 2270 per maand is verlaagd naar € 1248,50 plus een voorschot op de servicekosten van € 567,50. Van dat voorschot krijgt huurder na afrekening op basis van de feitelijke kosten ook nog een flink deel terug.

Als u één bedrag betaalt voor huur en servicekosten dan is sprake van een all-in huur. Zie deze pagina voor meer uitleg. Met een procedure bij de Huurcommissie is dan een huurverlaging en uitsplitsing van netto huur en de bijkomende leveringen af te dwingen. Dat geldt ook voor hele hoge all-in huren.

De wetgever vindt all-in huren onwenselijk. Zo hebben de regels voor de jaarlijkse huurverhoging betrekking op de netto huurprijs. Op servicekosten mag een verhuurder geen winst maken. Slechts de werkelijke kosten zijn door te berekenen aan de huurder. Uitsplitsing is dus van belang, want anders is niet duidelijk waarvoor een huurder nou betaalt. Daarom bevat de wet een speciaal artikel voor het uitsplitsen van all-in huren. De meeste verhuurders weten dat ze geen all-in huren moeten afspreken, de regel bestaat al heel lang. Toch zijn er nog steeds verhuurders die het proberen.

Deze verhuurder meende dat sprake was van een geliberaliseerde huurovereenkomst waar geen huurverlaging mogelijk zou zijn. Een huurcontract is geliberaliseerd als de kale huurprijs aan het begin van de huurperiode hoger is dan de liberalisatiegrens. Dat gaat niet op bij een all-in huur, omdat bij de start van de huur geen kale huurprijs bekend is. Daarom is een all-in huurcontract nooit een geliberaliseerd huurcontract, ook niet bij hoge all-in huren. Dus besloot eerst de Huurcommissie en daarna op verzoek van de verhuurder ook de kantonrechter tot uitsplitsen van de all-in huur. Een gang naar het Gerechtshof hielp niet: het hof oordeelde dat de wet correct is toegepast.

Het arrest is gepubliceerd op rechtspraak.nl.

Betaalt u ook een all-in prijs of twijfelt u, vraag dan advies aan !WOON. Kom naar een !WOON spreekuur of bel ons.

Controleer de huur – maak een puntentelling

Artikel delen:

!WOON