Verlengen noodwet VvE: digitaal vergaderen tot 1 oktober

24 augustus 2020

Minister Dekker wil de tijdelijke noodwet die het Verenigingen van Eigenaren (VvE) mogelijk maakt om digitaal te vergaderen met één maand verlengen. De wet is in april aangenomen en zou lopen tot 1 september. Voorstel is nu om de wet te verlengen tot 1 oktober. Bijeenkomen in grote groepen is op dit moment onverstandig. Om toch met elkaar de VvE draaiend te houden en besluiten te kunnen nemen mogen VvE’s digitaal vergaderen. Dat kan door deze wet, ook als deze mogelijkheid niet in het splitsingsreglement staat. De noodwet geeft VvE’s twee opties om tijdens de coronamaatregelen toch te kunnen voldoen aan de wettelijke regels: digitaal vergaderen en uitstellen van de vergadering. Zo kan een VvE zelf kiezen welke optie het beste aansluit bij de eigen situatie en wensen.

Uitstel jaarvergadering

De wet maakt het mogelijk de jaarvergadering met maximaal zes maanden uit te stellen. Normaliter hoort de VvE binnen vijf of zes maanden na afloop van het boekjaar te  vergaderen. Dit betekent dat de meeste VvE’s voor 1 juni of 1 juli bijeen moeten komen. Dat was (en is) momenteel niet wenselijk. VvE’s mogen daarom de vergadering uitstellen met maximaal zes maanden. De vergadering vindt dan plaats voor 1 december of 1 januari.

Digitaal vergaderen

Zijn er belangrijke zaken die om een vergadering vragen en die geen uitstel verdragen, dan kan de VvE’s op grond van de noodwet digitaal  vergaderen. Deze mogelijkheid zou eindigen op 1 september, met de verwachting dat fysieke vergaderingen dan weer kunnen plaatsvinden. Nu dit toch nog niet kan, mogen VvE’s tot 1 oktober digitaal vergaderen. Dit minister kan de termijn als dit noodzakelijk  blijkt verder verlengen.

VvE’s mogen tot 1 september digitaal vergaderen

Artikel delen:

!WOON

Woont u niet in Amsterdam, Amstelveen of Haarlem en bent u lid van de Woonbond, dan kunt u terecht bij de Woonbond Huurderslijn.Sluit