Amstelveense verhuurder geeft na sommatie borg terug

05 januari 2023

Borg hoor je terug te krijgen bij vertrek uit de woning. Tenminste, als je deze netjes en zonder grote beschadigingen achterlaat. Maar niet elke verhuurder betaalt. We zien hier veel problemen mee en niet alleen in Amsterdam. Op ons spreekuur in Amstelveen klopten twee huurders aan omdat de verhuurder de waarborgsom niet wilde terugbetalen. Ze hadden bij aanvang van de huurovereenkomst € 2.600 aan borg betaald. De verhuurder wilde ruim € 2.100 inhouden voor schade met een dubieuze onderbouwing. Hij had geen check-in of check-out rapport opgemaakt, en kon dus niet aantonen of de huurders verantwoordelijk waren voor de veronderstelde schade.

Na uitbrengen van een dagvaarding kwam alsnog het gesprek op gang. Uiteindelijk wisten huurders met behulp van !WOON een schikking uit te onderhandelen en kregen ze de borg alsnog terug. Dit scheelde weer een gang naar de rechter. Binnen de gemeente Amsterdam kunnen huurders een beroep doen op het Emil Blaauw Proceskostenfonds. Het fonds betaalt voor huurders de kosten van een juridische procedure, die bij borgzaken nogal eens nodig is. In Amstelveen is zo’n proceskostenfonds er nog niet, maar uit deze zaak blijkt dat het soms ook lukt om een mooi resultaat te behalen zonder naar de rechter te gaan.

Problemen met het terugkrijgen van de borg? Kijk op op deze pagina wat je zelf kan doen. Betaalt de verhuurder dan nog niet terug? Huurders in Amsterdam, Amstelveen, Diemen en Haarlem kunnen contact opnemen met !WOON voor verdere ondersteuning. Woon je in een andere gemeente, neem dan contact op met het Juridisch Loket.

Borg of Waarborgsom terugvorderen

Artikel delen:

!WOON