Aanzegging huurverhoging 2023 deze weken in de bus

18 april 2023

Tussen half en eind april krijgen bijna alle huurders een voorstel voor huurverhoging in de bus. Soms valt het mee, soms is het schrikken. De standaard verhoging is maximaal 3,1%, maar wie wat meer verdient kan een enorme verhoging krijgen, van €50 tot wel € 100 per maand extra. Maar wie een laag inkomen heeft zit helemaal niet op een verhoging te wachten, al is die beperkt. Niet altijd is de verhoging terecht, soms kan je er iets tegen doen. We zetten de regels voor u op een rij.  Voor vragen kunnen inwoners van Amsterdam, Amstelveen, Aalsmeer, Diemen en Haarlem terecht bij !WOON voor deskundig en gratis advies en hulp.

Bezwaar maken kan lonen

De verhoging is een voorstel. Dat hoeft een huurder niet altijd te accepteren. Soms is het nuttig om bezwaar te maken. Bijvoorbeeld als het percentage of bedrag te hoog is. Voor 1 juli bij de verhuurder gemelde onderhoudsklachten kunnen ook reden zijn om bezwaar te maken. Huurders met een geliberaliseerd contract in de vrije sector krijgen maximaal 4,1% verhoging en dat is een stuk minder dan de inflatie index die meestal in het contract staat.

Het is belangrijk om te checken of het voorstel tot huurverhoging klopt, want het gaat om een bedrag dat maandelijks terug komt, zolang de huurder in de woning woont.

Op de link onderaan deze pagina leggen we de regels uit.

Daling inkomen na eerdere extra huurverhoging?

Wie eerder een extra inkomensafhankelijke verhoging kreeg kan deze soms terugdraaien. Dat is het geval als het inkomen tot onder de grens voor de extra verhogingen is gedaald. De regeling geldt voor drie jaar. In 2021 kregen veel huurders geen verhoging. Maar wie in 2022 (en 2020) een extra verhoging kreeg vanwege het inkomen en nu veel minder verdient, kan het extra deel van die verhoging mogelijk terug te draaien. Dat kan zijn als je bijvoorbeeld gepensioneerd bent of je baan verloren bent. Het kan ook zijn dat het verzamelinkomen is gedaald omdat  een meerderjarig kind uit huis is gegaan. Dat kan flink schelen. Dus kom je mogelijk in aanmerking? Neem dan contact met ons op als je in Amsterdam, Amstelveen, Aalsmeer, Diemen of Haarlem woont.

Huurverhoging in 2023, hoe zit dat?

 

Artikel delen:

!WOON