Mijlpaal van 10.000 energie bespaar adviezen

13 april 2023

De energiecoaches van !WOON gaven in 5 jaar maar liefst 10.000 energiebespaaradviezen. Het energiecoachproject van !WOON vierde dan ook feest om  alle vrijwilligers én medewerkers te bedanken. Zij zorgen er samen voor dat bewoners in verschillende gemeenten op een laagdrempelige manier energie besparen en hun woonlasten verlagen. Met praktische tips en handige bespaarproducten gaan 250 vrijwilligers bij bewoners thuis langs in de verschillende gemeenten waar we het energiecoachproject uitvoeren. In totaal hebben 446 verschillende vrijwilligers adviesgesprekken gevoerd.

In 2016 begon het energiecoachproject in de huidige vorm bij !WOON. De voorlopers waren gericht op individuele stadsdelen. Dat maakten we tot stedelijk project. Zo kon elke Amsterdammer een energiecoach aanvragen voor laagdrempelig energie bespaaradvies aan huis. In de beginperiode zetten we het project organisatorisch neer met veel aandacht voor het bekendmaken van deze gratis dienst. In 2018 startte een nieuwe groep Haarlemse energiecoaches. Het jaar daarna startten ook energiecoaches in Heemstede, Bloemendaal, Zandvoort, Velsen, Beverwijk en Zaanstad. De beperkingen tijdens de coronapandemie remden de ingezette groei af, ondanks het aanbieden van video adviesgesprekken. Vanaf het moment dat de energieprijzen stegen en de landelijke en lokale media aandacht besteedden aan energie besparen, groeit het project tot op vandaag snel. Het energiecoachteam is uitgebreid om aan de groeiende vraag te voldoen en ook de groep energiecoaches groeit in rap tempo. Het aantal cursusdagen neemt toe en we gaan vaker samenwerkingen aan met werkgevers die vrijwilligerswerk stimuleren.

Tijdens het feest ter ere van de 10.000 adviesgesprekken werd de som opgemaakt van al die besparingspotentie. Wanneer alle bewoners alle tips opvolgen die onze vrijwilligers hen de afgelopen jaren gaven, kan het equivalent van 140.000 bomen per jaar aan CO2 bespaard worden! En wist je dat onze coaches ruim 30 kilometer aan radiatorfolie cadeau gegeven hebben?

We krijgen regelmatig vragen van andere partijen en gemeenten die vergelijkbare projecten willen opzetten. Ook binnen ons werkgebied zijn andere partijen actief, die nét een ander aanbod hebben. Samen zorgen we ervoor dat steeds meer mensen weten hoe er energie bespaard kan worden. Dat is goed voor het milieu en de portemonnee!

Wilt u een gratis energie bespaaradvies aanvragen? Vraag het hier aan.

Vraag gratis bespaaradvies van de Energiecoach

Artikel delen:

!WOON