Dringend eigengebruik afgewezen.

Kenmerk: CV 09-161
Datum uitspraak: 20 mei 2010
Rechter: A.J.T. Karskens
Instantie: Sector kanton
Winnaar: Huurder

Opnieuw zoeken:

Kern

Verhuurder heeft het huurcontract opgezegd, dringend eigen gebruik. De woning moet worden gerenoveerd de staat van het pand verlangt dat. De verhuurder wil zijn dochter in huis nemen voor het verlenen van mantelzorg. Tevens is de oude huurprijs van ruim 30 jaar contract niet meer rendabel. De rechter wijst de eis van de verhuurder af, de gronden zijn niet goed gemotiveerd.

Samenvatting

Verhuurder heeft de huurovereenkomst met de huurster opgezegd. De woning dient gerenoveerd te worden en stelt dat verhuurder dringend eigen gebruik heeft op de woning. De verhuurder wil na de renovatie zijn dochter in huis nemen, die zal dan mantelzorg verlenen aan de verhuurder en zijn vrouw. Om deze rede kan de huurovereenkomst die is bestaat met de huurster niet gehandhaafd worden. Teven zijn de renovatie werkzaamheden zo ingrijpend dat de indeling van de woning hierdoor gewijzigd zal worden.

De huurster maakt hier tegen bezwaar, de huurster woont er al ruim 30 jaar en sinds 1971 is er geen onderhoud meer geweest aan de woning. De genoemde renovatie is eigenlijk het verhelpen van achterstallig onderhoud. Volgens de huurster dient de renovatie enkel als doel om zijn dochter het pand te laten betrekken. De werkzaamhe Dringend eigengebruik afgewezen den die moeten worden uitgevoerd kunnen ook plaats vinden als de huurster nog in de woning aanwezig is. Anders is de huurster bereid tijdelijk plaats te nemen in een wisselwoning.

De rechter beoordeeld dat hier geen sprake is van dringend eigen gebruik. De verhuurder heeft niet voldoende aangetoond dat de koste van de renovatie niet te dekken zijn door de lage en oude huurprijs van de huurster. De dochter van de verhuurder is wel regelmatig bij hem maar verhuurder heeft niet constante verzorging van zijn dochter nodig. Hierdoor vaalt de stelling van de verhuurder dat het intrekken van zijn dochter strikt noodzakelijk is en kan het op dit moment niet als eigenbelang worden aangemerkt.
De rechter wijst de vordering van de verhuurder af, het huurcontract wordt niet ontbonden en verhuurder wordt veroordeeld in de kosten van het geding.

Disclaimer:
Samenvatten is mensenwerk. We staan niet garant voor de volledigheid. Als u de geanonimiseerde uitspraak (zie bijlage) wilt ontvangen kunt u een verzoek richten aan spreekuur@wooninfo.nl. Hou er rekening mee dat verschillende rechters van geval tot geval verschillende afwegingen kunnen maken. Deze uitspraak bevat 1 bijlage. Wilt u deze per mail ontvangen, stuur dan een gemotiveerd verzoek naar spreekuur@wooninfo.nl en vermeld het kenmerk en de titel. Vertel waarom u de uitspraak nodig hebt, dan kijken wij wat we voor u kunnen doen. We moeten de uitspraak namelijk anonimiseren en dat kost ons werk en tijd. Dat kan soms, maar niet altijd.

Artikel delen:

!WOON