Geschil warmtelevering – Warmtewet – dochteronderneming

Kenmerk: 9927372 CV EXPL 22-7653
Datum uitspraak: 1 augustus 2023
Rechter: mr. R. Kruisdijk,
Instantie: Kantonrechter
Winnaar: Huurder

Opnieuw zoeken:

Kern

Beroep Amstelhof Properties tegen vaststelling servickosten afgewezen door kantonrechter. Verhuurder levert warmte via een dochteronderneming, Amstelhof Energy, aan de huurders. Verhuurder rekent maximumtarief conform de Warmtewet. Huurders moeten bijbetalen en verhuurder verdient extra. De wetgever heeft echter bij de totstandkoming van de Warmtewet expliciet bepaald dat deze niet van toepassing is op de verhuurder en op ondernemingen die met de verhuurder kunnen worden vereenzelvigd, zoals dochterondernemingen. In een eerdere zaak oordeelde het gerechtshof dat de Warmtewet niet van toepassing is, aangezien Amstelhof Properties en Amstelhof Energy dochters zijn van dezelfde moedermaatschappij.

Samenvatting

In deze zaak is eerder door het hof beslist dat Amstelhof Energie en Amstelhof Properties met elkaar vereenzelvigd kunnen worden zodat de servicekosten volgens de spelregels van de huurprijzenwet moeten worden berekend en dus niet conform de Warmtewet 2014.

De toen nog lopende kantonprocedure was aangehouden in afwachting van het arrest van het hof en naar verwachting heeft de kantonrechter het hof gevolgd en Amstelhof in de kosten veroordeeld.

Disclaimer:
Samenvatten is mensenwerk. We staan niet garant voor de volledigheid. Als u de geanonimiseerde uitspraak (zie bijlage) wilt ontvangen kunt u een verzoek richten aan spreekuur@wooninfo.nl. Hou er rekening mee dat verschillende rechters van geval tot geval verschillende afwegingen kunnen maken. Deze uitspraak bevat 1 bijlage. Wilt u deze per mail ontvangen, stuur dan een gemotiveerd verzoek naar spreekuur@wooninfo.nl en vermeld het kenmerk en de titel. Vertel waarom u de uitspraak nodig hebt, dan kijken wij wat we voor u kunnen doen. We moeten de uitspraak namelijk anonimiseren en dat kost ons werk en tijd. Dat kan soms, maar niet altijd.

Artikel delen:

!WOON