Onderhuur verbouwde zolder – zelfstandige woonruimte

Kenmerk: 4732094 KK EXPL 16-46
Datum uitspraak: 29 januari 2016
Rechter: K.G.F. v/d Kraats
Instantie: Rechtbank Amsterdam, afde
Winnaar: Huurder

Opnieuw zoeken:

Kern

Eigenaren van het pand vorderen beëindinging onderhuurovereenkomst van de woonruimte op de 4e etage nu hoofdhuurder en bewoonster 3-hoog is overleden. Eigenaar stelt dat woning op 4 hoog geen woonruimte is conform regels gemeente en dat daarom de onderhuurovereenkomst niet door de eigenaar voortgezet hoeft te worden. Vordering wordt in kort geding niet toegewezen.

Samenvatting

Sinds 2011 woont onderhuurder op de verbouwde zolderetage (met eigen toegang, toilet, badkamer en keuken). Zijn onderverhuurder woont op de 3de etage, maar voorzieningen worden niet gedeeld. Onderverhuurder komt te overlijden en onderhuur laat schriftelijk aan de eigenaren weten dat hij op de 4de etage woonachtig is. Eigenaren erkennen positie onderhuurder niet en willen dat hij vertrekt. Zij voeren aan dat de woning geen woning is conform de regels van de gemeente, dat er geen huisvestingsvergunning is, dat huurder (omdat hij in de WSNP zit) niet kan zorgen voor een behoorlijke nakoming van de huur en dat het op grond van de redelijkheid en billijkheid niet redelijk is als de overeenkomst blijft voortbestaan. De rechter wijst deze vordering af; de ruimte voldoet aan de eisen voor een zelfstandige woonruimte die het huurrecht daaraan geeft, de gemeente heeft schriftelijk laten weten dat er geen huisvestingsvergunning nodig is voor ruimte en huurder ondanks dat hij in de WSNP zit de huur de afgelopen jaren heeft voldaan. Vordering van de eigenaren wordt afgewezen.

Wat achtergrondinformatie: De woning staat geregistreerd bij de gemeente als een BAR; Bewoonde andere ruimte. Dit is ook de reden dat er geen huisvestingsvergunning nodig is.

Disclaimer:
Samenvatten is mensenwerk. We staan niet garant voor de volledigheid. Als u de geanonimiseerde uitspraak (zie bijlage) wilt ontvangen kunt u een verzoek richten aan spreekuur@wooninfo.nl. Hou er rekening mee dat verschillende rechters van geval tot geval verschillende afwegingen kunnen maken. Deze uitspraak bevat 1 bijlage. Wilt u deze per mail ontvangen, stuur dan een gemotiveerd verzoek naar spreekuur@wooninfo.nl en vermeld het kenmerk en de titel. Vertel waarom u de uitspraak nodig hebt, dan kijken wij wat we voor u kunnen doen. We moeten de uitspraak namelijk anonimiseren en dat kost ons werk en tijd. Dat kan soms, maar niet altijd.

Artikel delen:

!WOON