Terugvordering borg en onverschuldigd betaalde huur

Kenmerk: CV EXPL 14-14630
Datum uitspraak: 31 maart 2015
Rechter: I.H.J. Konings
Instantie: Rechtbank Amsterdam
Winnaar: Huurder

Opnieuw zoeken:

Kern

Huurder krijgt €214,18 onverschuldigd betaalde huur en haar € 400,- borg terug. Verhuurder veroordeeld in de kosten, geen kosten voor de huurder.

Samenvatting

Verhuurder stelt dat de huurovereenkomst voor een kamer “wegens incidenten” (in zijn beleving) per direct is beëindigd. Huurder wil daarom de door haar teveel betaalde huur (€ 285,71) en borg (€400,-) terug. Na die eis was de huurbeëindiging volgens verhuurder plots voor een korte periode en probeert hij op alle mogelijke manieren onder terugbetaling uit te komen. Verhuurder woont bij zijn vriendin en verhuurt dit adres aan toeristen. Huurder diende als tegenprestatie voor haar kamer deze verhuur te organiseren en betaalde een te hoge huur.

Huurder wint rechtszaak, krijgt €214,18 onverschuldigd betaalde huur en haar € 400,- borg terug. Verhuurder veroordeeld in de kosten, geen kosten voor de huurder.

Zaakbeschrijving die Panholzer meezond met de uitspraak:
Vh ontzegt kamerhuurster per direct toegang tot de woning. H vordert betaalde huur over die maand terug en borgsom. Vh eist in reconventie de over die maand de te weinig betaalde huur en de door H aan woning en inboedel aangerichte schade.
Huur eindigt niet op dag dat H woning verlaten heeft, maar op de dag dat zij haar spullen opgehaald heeft. Ook dan resteert een bedrag aan onverschuldigd betaalde huur.
Vh heeft een opnamestaat aanvang huur overgelegd, welke door hem is ingevuld en ondertekent. De handtekening van H ontbreekt. Gevorderde kosten voor een gootsteenstop etc. worden beschouwd als gebruikelijke slijtage en kleine reparaties die voor rekening vh komen. Vh vordert gebruiksvergoeding voor handdoeken. Een dergelijke vergoeding zijn partijen niet overeengekomen. Overige posten onvoldoende aangetoond. Het gebruik van olijfolie uit een fles in de gemeenschappelijke keuken acht de rechter te onbeduidend om als schadepost in aanmerking te nemen.
Ten aanzien van de kostenveroordeling: aangezien H op toevoeging procedeert dient 75% van de explootkosten te worden voldaan aan het LDCR en de overige 25% dient eiseres na ontvangst door te betalen aan de deurwaarder.

Disclaimer:
Samenvatten is mensenwerk. We staan niet garant voor de volledigheid. Als u de geanonimiseerde uitspraak (zie bijlage) wilt ontvangen kunt u een verzoek richten aan spreekuur@wooninfo.nl. Hou er rekening mee dat verschillende rechters van geval tot geval verschillende afwegingen kunnen maken. Deze uitspraak bevat 1 bijlage. Wilt u deze per mail ontvangen, stuur dan een gemotiveerd verzoek naar spreekuur@wooninfo.nl en vermeld het kenmerk en de titel. Vertel waarom u de uitspraak nodig hebt, dan kijken wij wat we voor u kunnen doen. We moeten de uitspraak namelijk anonimiseren en dat kost ons werk en tijd. Dat kan soms, maar niet altijd.

Artikel delen:

!WOON