Verhuurder eist commissie/sleutelgeld bij wijziging van hoofdhuurder bij samenwonende studenten.

Kenmerk: CV 10-41306
Datum uitspraak: 11 april 2011
Rechter: E. Pennink
Instantie: Sector kanton
Winnaar: Huurder

Opnieuw zoeken:

Kern

Verhuurder eist € 1.250,- sleutelgeld van huisgenoten omdat de hoofdhuurder de woning wil verlaten. Na betaling kan een huisgenoot hoofdhuurder worden. De rechter oordeelt dat dit sleutelgeld verboden is en verhuurder wordt veroordeeld dit aan de huurders terug te betalen.

Samenvatting

Hoofdhuurder wil een woning waar hij met huisgenoten woont wil verlaten. Hij geeft bij de verhuurder aan dat hij niet wil dat zijn huisgenoten om deze reden op straat komen te staan. De verhuurder geeft aan dat dit niet kan en dat hij makkelijk andere huurders kan vinden. Alleen als de huidige huisgenoten 1.250,- euro betalen dan kan een van hen op het contract worden geschreven. De mede huurders gaan hier maar mee akkoord en er wordt een nieuw huurcontract opgesteld.

Huidige huurder vorderen voor recht te verklaren dat het beding dat zij € 1.250,= aan commissie verschuldigd waren voordat de huurovereenkomst met hen werd gesloten, onredelijk is zoals opgenomen in artikel 7:264 van het Burgerlijk Wetboek (BW) en daarom nietig is. Daarnaast eisen de huurder een veroordeling in de proceskosten en eisen ze rente over de over de hoofdsom.

De verhuurder verweerd zicht tegen de vordering.

De rechter oordeelt dat niet is komen vast te staan wat de verhuurder aan meerwerk heeft geleverd om de huurovereenkomst op te stellen. In dit geval was er geen sprake van bemiddeling want de huurders waren al betekend bij de verhuurder. Daarnaast hebben de huurders een ondertekende kwitantie overlegd met de beschrijving commissie er op.
Deze commissie activiteiten zijn niet aangetoond waardoor dit beding nietig is.
De verhuurder wordt daarom veroordeeld tot het betalen van de hoofdsom + renten vermeerder met de proceskosten gemaakt bij de huurder. De vordering is uitvoerbaar bij voorraad.

Disclaimer:
Samenvatten is mensenwerk. We staan niet garant voor de volledigheid. Als u de geanonimiseerde uitspraak (zie bijlage) wilt ontvangen kunt u een verzoek richten aan spreekuur@wooninfo.nl. Hou er rekening mee dat verschillende rechters van geval tot geval verschillende afwegingen kunnen maken. Deze uitspraak bevat 1 bijlage. Wilt u deze per mail ontvangen, stuur dan een gemotiveerd verzoek naar spreekuur@wooninfo.nl en vermeld het kenmerk en de titel. Vertel waarom u de uitspraak nodig hebt, dan kijken wij wat we voor u kunnen doen. We moeten de uitspraak namelijk anonimiseren en dat kost ons werk en tijd. Dat kan soms, maar niet altijd.

Artikel delen:

!WOON