Verhuurder Camelot opnieuw in opspraak

23 oktober 2018

Opnieuw is verhuurder Camelot in opspraak geraakt, dit keer over de toeristische verhuur van studentenkamers via AirBnB. Camelot wijdt het allemaal aan een misverstand en een verkeerd verzonden email, wat is er aan de hand?

Half oktober verstuurde kamerverhuurder Camelot een mailtje naar honderden huurders in Amsterdam. Daarin wees ze hun huurders op de mogelijkheid een zakcentje te verdienen door hun kamer tijdelijk  te verhuren via AirBnB. Camelot zou deze toeristische hotelverhuur verder voor haar rekening nemen. De huurder, meestal jongere en student, kon op die manier tot maximaal € 30 per nacht verdienen. De rest van de inkomsten zou voor Camelot zijn.

Dat is opvallend, een verhuurder van woonruimte die samen met hun huurders de kamers als hotel wil exploiteren. Het lijkt ook niet te rijmen met de Amsterdamse regelgeving. Op Twitter ontstond enige ophef, en als snel kregen alle huurders een nieuwe mail van Camelot. De eerder verstuurde mail zou een vergissing zijn en was voor andere huurders bedoeld. Lokale nieuwszender AT5 maakte er een mooi verhaal van.

In Amsterdam mag een verhuurder geen woonruimte aan toeristen verhuren. Je mag wel je éigen woning, dus daar waar je zelf woont, voor maximaal 60 dagen per jaar verhuren (binnenkort verlaagd naar 30 dagen). Een huurder zou dus wel zelf zijn kamer op AirBnB mogen verhuren, mits met toestemming van de verhuurder, maar de verhuurder mag die kamers niet aan toeristen verhuren. Zo zijn de regels. Merkwaardig is dan ook dat Camelot wel  een ‘cozy private studio’ in hun eigen kantoor aanbiedt op Airbnb.

Ondertussen hebben gemeenteraadsleden raadsvragen gesteld. Erik Flentge (SP) diende schriftelijke vragen in, even daarna volgden aanvullende vragen van  Zeeger Ernsting en Dorrit de Jong (GroenLinks) samen met Ayşegül  Kiliç van Denk.

We schreven dit jaar al een paar keer over Camelot. In mei beschreven we hoe alle huurders van Camelot een bedrag moeten betalen voor een administratieve website van Camelot, heel hip ‘MyCastle’ geheten. NRC schreef daar later ook een mooi artikel over. We schreven ook over het succes van huurders die tijdelijk via de Leegstandwet van Camelot huren: na een uitspraak van de huurcommissie moet de verhuurder € 700 terugbetalen aan een huurder omdat er veel teveel servicekosten in rekening waren gebracht. Tientallen andere huurders gaan nu ook deze procedure starten.

Begin oktober schreven we nog over een ander door Camelot verhuurd complex aan de Rijswijkstraat, alleen al in dat complex met 229 kamers lopen nu 150 procedures bij de Huurcommissie.

 

Artikel delen:

!WOON