Regels voor de huurverhoging in 2020 – doe de check

16 april 2020

Tussen midden en eind april krijgen de meeste huurders het voorstel tot huurverhoging. Dat komt zeker in deze moeilijke tijd niet gelegen. Voor sommige huurders valt het mee, anderen zullen schrikken. Dat komt omdat de maximale huurverhoging tot 2,5% boven de inflatie kan liggen. Bij wat hoger inkomens is dat zelfs 4% bovenop de toch al pittige inflatie van 2,6%. Bij woningcorporaties is de gemiddelde verhoging minder. Dat betekent geen of minder stijging voor veel huurders, maar ook daar krijgen sommigen de maximale verhoging. We zetten de regels en het beleid per corporatie voor u op een rij. Ook kunt u gebruik maken van onze huurverhogingscheck, dan weet u na een aantal vragen waar u aan toe bent en wat u kunt doen. Voor vragen kunnen inwoners van Amsterdam, Amstelveen en Haarlem terecht bij !WOON voor deskundig en gratis advies en hulp.

Bezwaar maken kan lonen

De verhoging is een voorstel. Dat hoeft een huurder niet altijd te accepteren. Een te hoog percentage, niet voldoen aan de voorwaarden of voor 1 juli bij de verhuurder gemelde onderhoudsgebreken kunnen reden zijn om bezwaar te maken. Bezwaar kan zeker de moeite lonen. Het gaat om een bedrag dat maandelijks terug komt, zolang de huurder in de woning woont.

Op de link onderaan deze pagina leggen we de regels uit.
Daar vindt u ook de huurverhogingscheck.

Maximale huurverhoging in 2020

Huurprijs ligt al op het maximum volgens de punten2,6 %
Onzelfstandige woonruimte (kamers)4,1 %
Huishoudinkomen bruto tot en met € 43.5745,1 %
Huishoudinkomen boven € 43.5746,6 %

 

De regels voor huurverhoging in 2020

 

Artikel delen:

!WOON

Woont u niet in Amsterdam, Amstelveen of Haarlem en bent u lid van de Woonbond, dan kunt u terecht bij de Woonbond Huurderslijn.Sluit