Nieuwe successen huurders met dubbelglas

04 november 2020

Huurders boeken steeds vaker en sneller succes met een voorstel voor aanbrengen van dubbelglas. De discussies met de verhuurders zijn uitgekristalliseerd en de lijn bij de rechtbank is helder. Ook zien veel huurders dat dubbelglas veel meer comfort biedt en dat je de huurverhoging meestal terugverdient door lagere stookkosten. De meeste verhuurders beseffen ook wel dat het energielek van enkelglas niet van deze tijd is. Het glas vervangen kan snel en is een nuttige en noodzakelijke investering in het pand, dus waarom langer wachten? We schetsen hieronder de verkorte stappen van de procedure die huurders kunnen zetten en enkele heel recente successen. Daaronder links naar een serie andere succesvolle projecten.

Huurders kunnen de verhuurder een voorstel doen tot energie besparende maatregelen. Het gaat dan om aanbrengen van dubbelglas, vloer- of gevelisolatie of vervangen van een verouderde CV. Door een beperkte huurverhoging verdient de verhuurder op termijn de investering terug. Huurders hebben meer comfort en lagere stookkosten. De wet bepaalt dat de verhuurder moet meewerken aan een redelijk voorstel (artikel 7:243 BW). De stappen zijn in het kort als volgt (meer uitleg in het stappenplan onderaan deze pagina):

Stappen van enkel naar dubbelglas in het kort

  • Huurder wil van enkelglas af en neemt contact op met buren en met !WOON
  • We vragen we een offerte voor vervangen van enkelglas door HR++ dubbelglas
  • Aan de hand van de kosten berekenen we de huurverhoging (formule Huurcommissie)
  • De verhuurder krijgt een schriftelijk voorstel
  • Vaak volgt enige discussie en overleg
  • Dan stemt of de verhuurder in, of er gaat een verzoek naar de kantonrechter om een uitspraak te doen
  • Beide situaties leiden tot aanbrengen van dubbelglas

Succes in de Tweede Boerhavestraat – Amsterdam Oost

Deze zaak liep al een hele tijd, maar het uitbrengen van een dagvaarding deed wonderen. Al in 2017 vroegen de huurders met hulp van !WOON een offerte voor het aanbrengen van dubbelglas. Op grond daarvan deden ze een voorstel aan de verhuurder. De verhuurder reageerde niet, ook niet op een herhaalde oproep in december 2019 en mei 2020. Hij zou geen budget hebben voor het uitvoeren van de ingreep. Daarop kozen de huurders toch voor juridische stappen en is een dagvaarding uitgebracht. Op de zitting bij de kantonrechter op 3 september stemde de verhuurder alsnog in met het voorstel. De drie huurders krijgen dubbelglas voor een huurverhoging van € 20 tot € 25 per maand (afhankelijk van het oppervlakte aan glas in de woning).

Succes op de Palmgracht – Amsterdam Centrum

Na bestuderen van de offerte en communicatie met advocaat stemt de makelaar in met aanbrengen van dubbelglas. Dit tegen de door de huurder voorgestelde € 14,30 huurverhoging per maand. Mooi is dat de buren hetzelfde aanbod krijgen. Dit voorbeeld toont dat ook een individuele huurder met succes een voorstel kan doen en dat de buren daar ook de vruchten van kunnen plukken.

Andere successen met vervangen van enkelglas

Zelf aan de slag, met of zonder onze hulp? Zie onderstaand stappenplan:

 

Stappenplan isolatie: hoe krijg ik dubbelglas en meer?

Reken af met enkelglas – mooie resultaten bewoners

Artikel delen:

!WOON