Huurders hebben recht op dubbelglas

31 oktober 2022

Het recht op een goed geïsoleerde woning

We hebben een probleem in Amsterdam. Net als in vele andere gemeentes met veel oudere woningen. Dat probleem is juist nu heel pijnlijk. Ruim 100.000 woningen in de stad hebben nog enkelglas. Vele andere hebben oud isolatieglas. Daardoor verstoken bewoners veel meer gas dan nodig is. Dit enorme lek van energie is écht niet van deze tijd. Een huurder mag rekenen op een goed onderhouden woning. Het dak hoort niet te lekken en de warmte hoort niet door de ramen naar buiten te vliegen. Dus waarom is enkelglas nog niet benoemd tot gebrek? Een blinde vlek? De wetgeving loopt hier volstrekt achter op de maatschappelijke realiteit. Gelukkig kan de huurder wel isolatieglas krijgen, alleen moet dat via eigen initiatief en daar komt heel wat bij kijken. Daarom helpt !WOON om te zorgen dat het lukt. In deze klimaatweek vragen we daar extra aandacht voor. In Oost, West en Zuid gaan we de buurt in (zie onze agenda) , we adverteren in kranten, op vele plekken hangen posters en we zijn te zien op AT5.

Portemonnee, Planeet, Putin: 3 goede redenen om dit energielek snel te dichten

Slechte isolatie is niet van deze tijd. Dat ziet iedereen. We willen af van fossiele brandstoffen vanwege het klimaat. We willen per direct af van Russisch gas en olie vanwege de invasie in de Oekraïne. Bewoners willen ook een normale energierekening, niet de bizarre stijging die velen de afgelopen tijd ondervinden. Het weer is nu gelukkig nog mild, maar owee als straks de kou invalt. Tijd voor actie dus als je nog met een slecht geïsoleerde woning opgescheept zit. En wel nu! Eigenaar bewoners kunnen zelf of samen met hun VvE stappen zetten. Maar wat kan je doen als huurder?

Goede isolatie is een recht

Een artikel in het burgerlijk wetboek geeft huurders het recht om initiatief te nemen voor betere isolatie. Doet de huurder een redelijk voorstel, dan moet de verhuurder dat accepteren. Anders kan de rechter de verhuurder verplichten. Maar wat is een redelijk voorstel? Daarin biedt de huurder een beperkte huurverhoging in ruil voor een betere woning. Die verhoging verdien je met de huidige prijzen makkelijk terug met lagere stookkosten. Bovendien is een goed geïsoleerde woning veel comfortabeler. Klinkt goed dus, maar hoe pak je dat aan?

Een nieuwe rekentool en standaardbrieven om zelf te beginnen

We hebben in Amsterdam jarenlange ervaring met projecten om huurders te helpen. Met veel succes. We hielpen al circa 500 woningen bij het afdwingen van dubbelglas en 1500 andere zijn onderweg. Met de opgedane ervaring hebben we nu  twee standaardbrieven en een rekenhulp gemaakt voor mensen die nog enkelglas hebben. Zo kunnen ze zelf de eerste stappen zetten. Alleen – of nog beter – samen met andere huurders in het pand of blok woningen van dezelfde eigenaar.

De eerste brief is een vriendelijk verzoek. De huurder uit de wens voor dubbelglas en de verhuurder wordt gewezen op subsidie die de overheid biedt. Komt er niet snel een reactie, dan geeft een tweede brief een herinnering met een globaal rekenvoorbeeld voor de huurverhoging bij aanbrengen van dubbelglas.

Hulp van !WOON

Komt de verhuurder na twee brieven nog niet in beweging? Dan kan de Amsterdamse huurder de hulp van !WOON inroepen. We helpen bij de onderhandelingen met de verhuurder. Wil hij echt niet, dan helpen we met een procedure. Daar laten de meeste verhuurders het niet op aankomen. Ze weten dat ze die gaan verliezen. De voorbeelden tonen we hen van tevoren. Het kan soms een tijdje duren, maar het lukt eigenlijk altijd wel. De aanhouder wint. Het kost eerder wachttijd dan moeite.

Tot nu toe bieden we deze hulp alleen in Amsterdam. De gemeente betaalt voor het werk. Huurders in andere gemeentes kunnen we deze service nog niet bieden. Dat kan veranderen als ook daar geld beschikbaar komt om dit werk te doen.

Enkelglas als gebrek?

Ondertussen denkt de landelijke overheid over maatregelen om het gasgebruik terug te dringen. Eentje ligt wel heel er voor de hand: verklaar enkelglas tot gebrek. Als de verhuurder na een verzoek niet meewerkt kan de huurder een flinke korting op de huur krijgen, tot het gebrek is verholpen. Als die maatregel wordt ingevoerd is enkelglas snel verleden tijd.

Invoering is simpel en kan zonder wijziging van de wet. Die zegt namelijk al:

“Een gebrek is een staat of eigenschap van de zaak of een andere niet aan de huurder toe te rekenen omstandigheid, waardoor de zaak aan de huurder niet het genot kan verschaffen dat een huurder bij het aangaan van de overeenkomst mag verwachten van een goed onderhouden zaak van de soort als waarop de overeenkomst betrekking heeft.”  (Burgerlijk Wetboek artikel 7:204 lid 2)

Eenvoudiger gezegd: een gebrek is iets waar de huurder niets aan kan doen. Iets dat je niet zou mogen verwachten bij een goed onderhouden woning. Dus je dak mag niet lek zijn. Mag je dan anno 2022 een woning warm kunnen stoken zonder dat de warmte naar buiten vliegt en je krom ligt om dat te betalen?

Puntenaftrek werkt niet – minister op dood spoor

De minister biedt wel subsidie aan verhuurder. Dus wel een  wortel, maar de stok blijft nog uit. Hij wil bekijken of puntenaftrek mogelijk is bij slechte isolatie. Heel logisch en op zich een goed idee. Alleen heeft bijna geen huurder daar direct iets aan. Het werkt alleen als je precies op de maximale huurprijs zit. De meeste huurders zitten daar niet. Want door invoering van de WOZ waarde is dat maximum enorm gestegen en ligt het ver boven de huurprijs die huurders betalen die al een tijdje ergens wonen. Dus met die puntenaftrek kan je als zittende huurder niets doen, ook als zakt het maximum een beetje. Bovendien zitten veel andere huurders met een geliberaliseerd contract. Daar geld het puntenstelsel niet. Dus levert die maatregel de meeste huurders geen mogelijkheid om iets te doen. Verhuurders liggen er dan ook niet wakker van.

Makkelijk en snel te regelen – met groot effect

Wat wel heel veel oplevert is het tot gebrek verklaren van enkelglas. Het biedt huurders een makkelijk te gebruiken instrument.Het geeft een sterk signaal aan verhuurders: regel het snel, anders kost het je geld tot je het hebt geregeld. Invoeren kan heel makkelijk en snel: de minister hoeft alleen maar met een ministerieel besluit in de uitvoeringsregels het woord ‘enkelglas’ toe te voegen aan het lijstje gebreken. Dus waar wachten we op?

Tot het zover is: maak gebruik van het recht dat je nu hebt!

Zover is het helaas nog niet, dus tot die tijd roeien we met de riemen die we hebben. Daarom is ons bericht aan huurders: wacht niet, maar maak gebruik van je recht als je met enkelglas zit. Het levert je lagere stookkosten en meer wooncomfort op. Elke maand dat het langer duurt kost je onnodig geld.

Kom nu in actie als je nog enkelglas hebt: klik hier

 

Toch dubbelglas terwijl verhuurder niet wilde

Isolatieglas voor heel Amsterdam? Een verslag

Artikel delen:

!WOON