Stap voor stap naar een groene VvE

06 oktober 2022

Na een zonovergoten en warme zomer is de winter in aantocht. Tijd om (weer) na te denken over verduurzamen van de woning. Dat is goed voor het klimaat, het wooncomfort en de portemonnee. Een onderwerp waar veel mensen, mede door de stijgende energieprijzen, over nadenken.

Als eigenaar van een appartement staat u voor een extra uitdaging. U kunt niet alleen uw eigen woning verduurzamen, maar u moet samen met uw buren beslissen over en betalen voor verduurzaming van het gehele complex. Bespreek daarom uw wensen, plannen en voorkeuren met uw buren en maak gezamenlijk een plan om het complex te verbeteren en verduurzamen.

Isolatie

Door te isoleren, goed te ventileren en via een zuinige installatie te stoken, neemt het gasverbruik af. Dat vraagt, zeker bij oude panden, om een investering van de eigenaren. Vaak is een grote (en dure) aanpak nodig om het complex te transformeren naar de eisen en wensen van deze tijd.

Veel bouwdelen van het pand zijn eigendom van de VvE. Denk aan het dak, de gevels, de kruipruimte en de raamkozijnen. Ook de ventilatiekanalen en het rookgasafvoerkanaal kunnen gemeenschappelijk eigendom zijn. Of dit ook bij uw VVE het geval is, staat in het splitsingsreglement. Heeft u hulp nodig om dit reglement te lezen? Neem dan contact op met !WOON.

Groen onderhoudsplan

Alle VvE’s moeten sinds een aantal jaar sparen voor toekomstig onderhoud van de gemeenschappelijke delen en zaken. De VvE kiest zelf of gespaard wordt op basis van een meerjaren onderhoudsplan (MJOP) of de herbouwwaarde. Het MJOP heeft de voorkeur, omdat het spaargeld dan gebaseerd is op de onderhoudsbehoefte van het pand. Zo sparen jullie niet te weinig, maar ook niet te veel.

Dit MJOP biedt ook de kans om duurzaamheid en onderhoud gezamenlijk op te pakken. Het MJOP wordt dan een groen MJOP. In het plan staan niet alleen de onderhoudswerkzaamheden die op korte en lange termijn uitgevoerd moeten worden, maar ook de verbeteringen die (gelijktijdig) kunnen plaatsvinden. Zo wordt onderhoud en verbetering samen opgepakt én spaart de VvE voor de uitvoering van beide werkzaamheden.

Aardgasvrij

De stap om woningen en het complex te verduurzamen is niet geheel vrijblijvend. Amsterdam heeft zichzelf als doel gesteld om in 2040 geen aardgas meer te gebruiken.Een flinke opgave voor de stad en inwoners.

Bewoners stoken een goed geïsoleerde woning met minder energie toch behaaglijk warm. Als de vraag naar warmte afneemt, is de doelstelling van de gemeente Amsterdam makkelijker te behalen. 2040 klinkt nog ver weg, maar het betekent dat in de komende jaren duizenden woningen de overstap van aardgas naar een alternatieve warmtebron moeten maken.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Woningverbetering, energiebesparing en aardgasvrij wonen is ingewikkelde materie. Veel woningeigenaren en VvE’s zijn op zoek naar hulp en informatie. Begrijpelijk, want het complex verduurzamen kost veel tijd, geld en inzet van de bewoners. !WOON helpt jullie graag op weg. In maart organiseren we twee bijeenkomsten over verduurzamen van de VvE. Doet u ook mee?

  • 6 maart: Aardgasvrij en de VvE (fysiek op locatie)

    U kunt er (bijna) niet meer omheen; we moeten van het aardgas af. De gemeente Amsterdam heeft allerlei plannen, ideeën en alternatieve warmtebronnen. Wat betekent dat voor u als Amsterdammer en lid van de VvE? Hoe kunt u zich voorbereiden op aardgasvrij wonen? In de fysieke bijeenkomst leggen we uit wat de plannen zijn van de gemeente en hoe zij deze plannen wil uitvoeren, welke alternatieven er zijn voor aardgas, wat dat betekent voor u en welke valkuilen en kansen er zijn VvE’s.

  • 14 maart: Groen MJOP (digitaal)

    Veel energiebesparende maatregelen vallen (deels) onder de verantwoordelijkheid van de VvE. Om de VvE goed voor te bereiden op de energietransitie is het goed om energiebesparende maatregelen op te nemen in het Meerjarenonderhoudsplan (MJOP). Zo voorkomt u verrassingen en kosten in de toekomst. In dit webinar bespreken we de stappen die een VvE kan zetten om het MJOP te ‘vergroenen’. U krijgt uitleg over natuurlijke verbetermomenten en hoe u deze kunt herkennen en benutten. Daarnaast wijzen we u op interessante subsidies en leningen die beschikbaar zijn voor verduurzaming. Ook het proces binnen de VvE krijgt aandacht; hoe creëert u voldoende draagvlak onder de leden en hoe komt u succesvol tot een besluit.

Project Energie en Woningverbetering (PEW)

Artikel delen:

!WOON