Verduurzamen van je woning is voor steeds meer woningeigenaren een belangrijk onderwerp. Woon je in een Vereniging van Eigenaren (VvE) dan beslis je samen met je buren over verduurzamen van jullie pand. Door de opgave om op termijn aardgasvrij te wonen, komt de noodzaak om er over na te denken steeds dichterbij. De vraag hoe je energie kunt besparen is ook aan de orde.
Het verduurzamen van de VvE is (nog) niet verplicht. De VvE is wel verplicht om het gebouw te onderhouden. Steeds meer VvE’s combineren planmatig onderhoud met verduurzamen. Op deze pagina lees je meer over verduurzamen en energiebesparen in de VvE.
Er zijn veel redenen om je woning en het gebouw te verduurzamen, bijvoorbeeld:
- Lagere energiekosten
Met een (beter) geïsoleerd huis en energiezuinige apparaten heb je minder energie nodig om je woning te verwarmen. Liggen er zonnepanelen op het dak? Dan wek je zelf ook nog energie op en verlaag je je energierekening. - Verhogen comfort
Een geïsoleerd huis voelt behagelijker in de koude wintermaanden. - Waardevermeerdering
Een duurzame woning met goed energielabel is vaak meer waard. De verkoopwaarde van je huis is vaak hoger na investeringen in duurzaamheid.
Voor een aantal maatregelen om te verduurzamen heb je de VvE niet nodig. Denk bijvoorbeeld aan een waterbesparende douchekop, LED-verlichting of radiatorfolie. Vraag een gratis bezoek aan van onze energiecoaches. Zij geven je graag zinvol advies!
Je bent lid van een VvE en daardoor ben je samen met je buren eigenaar van het gebouw. Er zijn allerlei gemeenschappelijke delen en zaken waar de VvE eigenaar van is. Voorbeelden zijn het dak, de kruipruimte, de gevel en de ramen. Die kunnen allemaal geïsoleerd worden. En daarover beslis je samen met je buren.
De eerste stap is om met je buren in gesprek te gaan. Agendeer het onderwerp bijvoorbeeld voor de eerstvolgende vergadering. Het doel is om te inventariseren of andere buren ook geïnteresseerd zijn. Wellicht kunnen enthousiaste eigenaren (en eventueel huurders) samen een duurzaamheidscommissie oprichten. Zij gaan scenario's onderzoeken en komen met voorstellen. Zo verloopt het besluitvormingsproces in de toekomst makkelijker.
Denk je nu een vergadering hebben wij nooit! Dan is jouw VvE wellicht ‘slapend’. !WOON ontwikkelde een stappenplan voor hoe een slapende VvE te activeren.
De gemeente heeft een site gewijd aan duurzaam wonen. Hier vind je veel informatie voor alle Amsterdammers of je nu huurt, een woonboot hebt, in een VvE of een eengezinswoning woont. We lichten er een aantal pagina’s uit die voor VvE’s interessant zijn:
- Gratis verduurzamingsadvies
De gemeente heeft 170 buurten geselecteerd die in aanmerking komen voor ondersteuning van de gemeente. Doe de postcodecheck en ontdek of jouw VVE in een van de geselecteerde buurten ligt. - Stappenplan
In het online stappenplan lees je waar je allemaal aan moet denken als je je VvE wilt verduurzamen. Dit plan is voor alle VvE's interessant, ook VvE's die niet in de geselecteerde buurten liggen. - Leningen en subsidies
Neem een kijkje op de pagina met een overzicht van (landelijke en lokale) subsidies en leningen. - Amsterdam aardgasvrij
Op de pagina Amsterdam aardgasvrij lees je wat de plannen zijn van de gemeente voor jouw buurt. Als je je postcode invoert zie je wat (op dit moment) de voorkeursoplossing van de gemeente voor jouw buurt is. - Activatieteam
Voor VvE’s in de 170 geselecteerde buurten biedt de gemeente de diensten van het VvE-activatieteam aan. Het team zorgt voor het vergroten van de opkomst op de vergadering over verduurzaming, zodat de VvE rechtsgeldig beslist over verduurzamen van het gebouw.
Ligt jouw VvE niet in een van de geselecteerde buurten? Dan kom je niet in aanmerking voor een gratis verduurzamingsadvies van de gemeente. De VvE kan wel zelf advies inwinnen bij een marktpartij. Voor een deel van de kosten kun je subsidie krijgen, zie onder kopje financiering.
De eerste stap naar verduurzaming is het isoleren van de woningen en het gebouw. Zo voorkom je warmte verliest via het dak, de vloer, de gevel of de ramen. Je vermindert de vraag naar warmte als een woning goed is geïsoleerd. Dat is fijn voor de portemonnee en goed voor het klimaat.
Het is belangrijk om te onderzoeken welke delen van het gebouw gemeenschappelijk zijn. Isoleren van gemeenschappelijke delen komt voor rekening van de VvE, isoleren van privé delen komt voor jouw eigen rekening. Het antwoord op deze vraag vind je in het splitsingsreglement. In dit splitsingsreglement staat een opsomming van alle gemeenschappelijke delen.
Meestal zijn de daken, de kruipruimte, de gevels, de vloeren en plafonds (minus de afwerklaag) gemeenschappelijk. Bij ramen ligt dat ingewikkelder; bij de ene VvE is het glas gemeenschappelijk, bij de andere VvE moet iedere eigenaar zelf de rekening betalen. Controleer dus het splitsingsreglement voordat je aan de slag gaat met vervanging en verbetering.
Isoleren kan op verschillende manieren, is afhankelijk van het type gebouw en de plekken waar de warmte verloren gaat. De opties die er zijn:
- Dubbelglas, HR++glas of trippleglas
- Gevelisolatie
- Vloerisolatie
- Dakisolatie
Als er wordt besloten tot isolatie is het belangrijk om ook na te denken over ventilatie. Bij oude en slecht geïsoleerde woningen vindt via kieren en naden natuurlijke ventilatie plaats. Ga je die kieren en naden dichten, dan moet je nadenken over andere manieren om te ventileren zodat vieze lucht wordt afgevoerd en schone lucht de woning binnen komt.
Veel VvE’s hebben een meerjaren onderhoudsplan (MJOP). In dit plan staat welke onderhoudswerkzaamheden uitgevoerd moeten worden, op welk termijn dat moet gebeuren en wat dat gaat kosten. Op basis van zo’n plan kan er gespaard worden voor toekomstig onderhoud.
Dit planmatige onderhoud biedt ook kansen voor verduurzaming. Het is namelijk onverstandig om dit jaar de kozijnen te schilderen en volgend jaar de kozijnen te vernieuwen voor ramen met trippleglas. Dat is zonde van het werk en het geld. Planmatig woningverbetering geeft inzicht en perspectief; de VvE spaart voor verbeteringen en combineert dit met regulier onderhoud.
Gebruikelijke combinaties zijn dakisolatie, een groen dak en/of zonnepanelen als het dak vernieuwd wordt. Ook kan dubbelglas, HR++glas of zelfs trippleglas voorafgaand aan een schilderbeurt (afhankelijk van de kwaliteit en de geschiktheid van het kozijn) worden geplaatst. Maar denk ook eens na over kleinere verbeteringen, zoals het vervangen van oude lampen door LEDverlichting.
Een gemiddeld Amsterdams pand kan nog een hoop stappen maken op het gebied van energiebesparing. Vergroen het MJOP en gebruik de natuurlijke vervangingsmomenten om het pand te verbeteren.
Het dak is in veel VvE’s gemeenschappelijk. Dit betekent dat alle eigenaren gezamenlijk eigenaar zijn van het dak. Worden zonnepanelen op het gezamenlijke dak geplaatst, dan is toestemming nodig van de eigenaren.
Overweeg je om zonnepanelen te plaatsen? Dan is het belangrijk om te onderzoeken wat dit betekent voor jou, maar ook voor de VvE. Een VvE en de bewoners kunnen kiezen uit een aantal opties:
- Individuele zonnepanelen op het gemeenschappelijke dak.
Iedere eigenaar krijgt de mogelijkheid om een aantal panelen te plaatsen. Die panelen worden aangesloten op de individuele stroomvoorziening. - Gezamenlijke zonnepanelen voor gezamenlijk gebruik.
De VvE verbruikt ook stroom, zoals in het trappenhuis, de lift of in een gemeenschappelijke ruimte. Zonnepanelen kunnen gebruikt worden om stroom op te wekken voor deze voorzieningen. - Een coöperatie waar de leden van de VvE stroom kunnen afnemen.
De VvE geeft het dak in gebruik aan een coöperatie. Alle bewoners kunnen zich aansluiten bij deze coöperatie. VvE’s kunnen zonnepanelen aanschaffen, waarbij de opgewekte energie ten goede komt aan bewoners.
Zoals hierboven al opgemerkt is het dak vaak gemeenschappelijk. Gaat één of gaan meerdere eigenaren het dak gebruiken voor hun eigen panelen, dan moeten er afspraken gemaakt worden tussen de VvE en deze bewoners. Onder welke voorwaarden mogen zij het dak gebruiken, voor welk termijn, wat gebeurt er bij onderhoud, wie is verantwoordelijk bij schade, wat gebeurt er bij verkoop van een appartement en wat als er opeens andere eigenaren zijn die het dak ook willen gebruiken? Uiteindelijk beslist de vergadering of en onder welke voorwaarden toestemming wordt verleend.
Wil je meer weten over zonnepanelen? Kijk ook eens op onze pagina over zonne-energie.
De gemeente Amsterdam wil dat in de komende jaren iedere Amsterdammer van het aardgas is afgesloten. De gemeente wil in 2030 de CO2-uitstoot verminderen met 55% en in 2050 met 95%. Dit betekent een grote opgave voor alle woningeigenaren.
Er is nog veel onduidelijk over hoe de stap naar aardgasvrij precies gemaakt zal worden. Het is verstandig om dit in de gaten te houden en samen met je buren na te denken over een toekomstige overstap. Kiezen jullie voor elektrisch verwarmen, dan moet de capaciteit voldoende zijn. Wordt er een warmtenet aangelegd, dan zullen er leidingen getrokken moeten worden. Daarnaast zijn er misschien nu al stappen die gezet kunnen worden om het gebouw en de woningen te isoleren zodat de vraag naar warmte afneemt.
Veruit de meeste woningen in Amsterdam worden verwarmd via aardgas. De gemeente kijkt per wijk welk alternatief het meest reëel is. Dit staat beschreven in de 'routekaart Amsterdam klimaatneutraal 2050'. VvE’s beslissen vooralsnog zelf op welk voorkeursalternatief zij uiteindelijk aansluiten. Er is regelgeving op dit gebied in ontwikkeling. Meer informatie hierover vind je op onze website. Daarnaast vind je op de pagina Amsterdam aardgasvrij wat de plannen van de gemeente zijn voor jouw buurt. Als je je postcode invoert zie je wat (op dit moment) de voorkeursoplossing van de gemeente voor jouw buurt is.
Beslissingen over energiebesparing neemt de VvE in de meeste gevallen met een gekwalificeerde meerderheid van stemmen. Een gekwalificeerde meerderheid is strikter dan de volstrekte (‘normale’) meerderheid van stemmen en geldt voor zwaardere besluiten. Investeren in gevelisolatie of trippleglas kunnen niet gekwalificeerd worden als onderhoud aan het pand, maar zijn verbeteringen. Het is daarom noodzakelijk dat de overgrote meerderheid van de eigenaren achter de beslissing staat.
Een gekwalificeerde meerderheid betekent dat op de vergadering ten minste 2/3de van de totale stemmen aanwezig moet zijn. Vervolgens moet van de aanwezig stemmen 2/3de of 3/4de ‘voor’ zijn om een rechtsgeldig besluit te nemen. Zijn er onvoldoende stemmen aanwezig, dan kan er geen beslissing worden genomen. Het bestuur organiseert een tweede vergadering binnen 2 tot 6 weken na de eerste. Op deze tweede vergadering geldt geen minimaal aantal aanwezige stemmen. Zijn er minder dan 2/3de van de stemmen aanwezig, dan kunnen er nog steeds rechtsgeldige besluiten worden genomen. Van de aanwezige stemmen geldt nog steeds dat de ruimte meerderheid (2/3de of 3/4de) akkoord moet gaan met de investering.
Controleer de splitsingsakte en het splitsingsreglement welke stemverhouding geldt in jouw VvE.
Om jou te helpen bij het verduurzamen van je woning en het pand zijn er meerdere subsidies en leningen beschikbaar. Een overzicht van beschikbare leningen en subsidies vind je op de website van de gemeente Amsterdam. Daarnaast heeft de gemeente ook een overzicht van andere subsidies voor duurzaam en groen.
Een VvE kan éénmalig SVVE (subsidieregeling verduurzaming voor VvE's) aanvragen voor het inwinnen van een deskundig en onafhankelijk verduurzamingsonderzoek. Meer informatie over deze subsidie is te vinden op de site van Rijksdienst voor ondernemend Nederland (RvO). De subsidie is aan te vragen tot 31 december 2027. De subsidie bedraagt 75% van de factuurbedragen (inclusief btw) van alle adviezen en/of onderzoeken samen, maar niet meer dan de maximaal vastgestelde subsidiebedragen.
Bij leningen aan een VvE wordt de kredietwaardigheid van individuele VvE-leden niet gecheckt. Elk appartementsrecht ‘draagt’ als het ware een stukje van de lening en bij verkoop gaat het deel dat nog niet is afbetaald over naar de nieuwe eigenaar. Kijk voor meer informatie op onze pagina over de financiën van de VvE.
Artikel delen: