Huisbewaring – de regels

31 maart 2009

Wie een huurwoning in Amsterdam heeft is de koning te rijk. Maar soms zou het gemakkelijk zijn om die woning voor een tijdje aan een ander in gebruik te geven. Dat kan met de regeling huisbewaring. Maar daarvoor heb je wel een goede reden nodig.

Het kan zijn dat je voor studie of beroep voor een jaar in het buitenland moet zijn of langdurig op reis gaat. Of je bent zo ziek dat je elders verzorgd of verpleegd moet worden. Ook als je van je vrijheid beroofd bent kan je van je woning geen gebruik maken. Voor migranten komt daar nog bij dat je terug wilt naar je vaderland, maar dat nog niet zeker weet. En ook voor mensen die gaan samenwonen maar eerst eens willen uitvinden of dat wel goed gaat is huisbewaring een uitkomst.

Hoe gaat het in zijn werk?
De verhuurder moet wel instemmen met de huisbewaring, maar omdat de inkomsten uit huur gelijk blijven is dat zelden een probleem. De aanvraag moet gedaan worden bij Dienst Wonen van de gemeente. De reden van de huisbewaring moet worden opgegeven en met bewijsmateriaal moet de noodzaak daarvan worden aangetoond. De huisbewaring is mogelijk voor een periode van minstens 3 maanden en maximaal 1 jaar. In sommige gevallen, maar niet bij remigratie en proefsamenwonen, is verlenging mogelijk. De huisbewaarder betaalt dezelfde huurprijs als jij, maar voor het gebruik van de inboedel kun je een vergoeding vragen mits die reëel is. De huisbewaarder mag niet over een zelfstandige woning beschikken, moet meerderjarig zijn (18+) maar verder worden er geen eisen aan hem of haar gesteld. Hij of zij bouwt ook geen rechten op. De woonduur van de huurder loopt gewoon door. Als de huurder recht heeft op huurtoeslag krijgt hij die niet gedurende de periode van huisbewaring. De huisbewaarder heeft geen recht op huurtoeslag.

Het formulier met toelichting is te downloaden vanaf de site van de gemeente Amsterdam.Bij het woonspreekuur kunnen vragen beantwoord worden.

Artikel delen:

!WOON