Groendak is ook participatiesucces

27 augustus 2010

Bewonersvereniging De Halve Wereld en woningcorporatie Ymere openden op 24 augustus het grootste groendak van de binnenstad, boven metrostation Waterlooplein en tegenover het stadhuis.

Brutalen hebben een groen dak
Complex De Halve Wereld bestaat 25 jaar. Vanaf het begin beheren de huurders van de 118 woningen zelf hun woningen, ateliers en woonomgeving, in nauwe samenwerking met Ymere.

Het groendak werd feestelijk geopend door wethouder Ossel en manager Anke Huntjens van Ymere en Frans Suijkerbuijk van bewonersvereniging De Halve Wereld. Samen plaatsten zij de laatste sedumplantjes op het dak (zie foto).

Duurzaam
Het dak van complex De Halve Wereld was aan vervanging toe. Ymere en de bewonersvereniging hebben enige jaren overlegd over de keus: wordt het standaard renoveren met grind of wordt het een groendak met sedumplantjes? Uiteindelijk koos Ymere voor duurzaamheid. Ymere heeft dit project zelf gefinancierd (het heeft 3,5 ton gekost voor 1.750m2 dak) vanuit haar maatschappelijke verantwoordelijk-heid. De huurders hebben géén huurverhoging gekregen.

Methode
De firma Consolidated heeft eerst het oude grind verwijderd en op de oude dakbedekking is een nieuwe afdeklaag (bitumen) aangebracht. Daarop een laag worteldoek en daarop vele duizenden sedumplanten, die zich in de wortellaag kunnen hechten. De randen van het dak zijn betegeld en er zijn plekken gemaakt om onderhoud (wieden) uit te voeren. Op het antennedak, waar veel gelopen moet worden, is olivijn gestrooid, een gesteente dat veel CO2 opneemt.

Voordelen groendak
Een groendak neemt 50 procent van het regenwater op en geeft het hemelwater terug aan de atmosfeer. Daardoor ontlast het groendak de riolering, die de tegenwoordige hevige regenval vaak niet meer kan opvangen. Met overstromingen tot gevolg. Daarom stellen experts, die pleiten voor aanvullende bovengrondse oplossingen voor waterbeheer, ook voor meer groendaken.

Daarnaast maakt een groendak frisse lucht aan. De mensen die eronder wonen, betalen ook nog eens veel minder aan verwarmingskosten. Hun groendak zorgt voor een stabiel binnenklimaat: in de winter wordt de warmte vastgehouden, in de zomer blijft het koel.

Tot slot is een groendak mooi en prettig om naar te kijken, vooral voor de mensen die wat hoger wonen.

Huurverhoging?
Het enige nadeel van een groendak is dat het tamelijk duur is om het aan te leggen. Stadsdeel Centrum biedt woningeigenaren en verhuurders een subsidie aan. Deze bedraagt €20,- per m2, naast een tegemoetkoming van €200,- voor het inhuren van een constructeur. De maximumsubsidie per dak is €1.000,-. Ook van de gemeente Amsterdam ontving Ymere een subsidie van €20.000,-. Dit is het maximum.

Voor een eigenaar-bewoner van een enkel pand kan dit aantrekkelijk zijn, maar voor Ymere was de subsidie bij grote dit project (1.750m2) met zijn hoge kosten (€350.000) slechts een druppel op een gloeiende plaat. Daarom zal bij volgende groendakprojecten, ook van andere woningcorporaties en particuliere verhuurders, de vraag op tafel komen welke redelijke huurverhoging hiertegenover kan staan.

Op de foto: Frans Suijkerbuijk (Bewonersvereniging De Halve Wereld), Freek Ossel (wethouder Groen) en regiodirecteur Anke Huntjens (Ymere).

Artikel delen:

!WOON