Woningonttrekking Ruysdaelstraat

05 juli 2012

Om sociale huurwoningen te mogen onttrekken moet een verhuurder een vergunning krijgen. De gemeente Amsterdam wil zo voorkomen dat er al te veel betaalbare woonruimte verdwijnt. De vergunning kan verkregen worden als de aanvrager elders sociale woonruimte bijbouwt (reële compensatie). Als dit niet het geval is moet er fors financieel gecompenseerd worden voor het onttrekken. De huurder wiens woonruimte onttrokken zou worden, voelde nattigheid.

Omdat de woning van de huurder gesloopt zou worden naar aanleiding van de onttrekking is de huurder belanghebbend bij het bezwaar tegen de vergunning. Dit is een verschil met een bezwaar tegen een splitsingsvergunning want na splitsing kan de huurovereenkomst gewoon doorlopen en wordt de huurder dus niet direct in zijn belang geschaad. In het geval van een splitsing is het beter om met een belangenbehartiger (zoals een huurdersvereniging) te bekijken of bezwaar zinvol is of niet. Zij worden namelijk vaak wel als belanghebbend gezien.

Het bleek de huurder dat de ‘reële compensatie’ niet geboden werd. De woningen die door de verhuurder als zodanig opgevoerd werden, waren ofwel vrije sectorwoningen of koopwoningen.

De Adviescommissie Bezwaarschriften volgt de huurder  en adviseert dan ook het DB om de woningonttrekkingsvergunning te heroverwegen .

Het complex huurwoningen aan de Ruysdaelstraat 77-89 kwam eerder in het nieuws door een ontruiming van de omliggende gekraakte woningen. De vergunninghouder voor de woningonttrekking,  Sental Amsterdam B.V. en J.J.M. de Reijer, had op de vergunningsaanvraag gesteld dat álle woningen gekraakt waren. Deze fout in de aanvraag wordt door de adviescommissie niet als bezwaarlijk gezien omdat alle partijen erkennen dat er een huurovereenkomst is.

Omdat het WSWonen vaker vragen krijgt over woningonttrekking en ‘reële compensatie’ plaatsen wij hier het advies online. 01. Advies inz. Ruysdaelstraat 77-89-1

Artikel delen:

!WOON