Tijd voor actie: VvE’s moeten verplicht sparen voor onderhoud

26 februari 2020

Veel Verenigingen van Eigenaren (VvE) hebben nog geen reserve voor toekomstig onderhoud, terwijl zij dit per 2021 in de jaarlijkse begroting moeten opnemen. Dat betekent dat zij dit jaar nog de spaarpot oftewel het reservefonds moeten regelen. Is uw VvE er klaar voor?

Twee opties

VvE’s hebben de keuze. Er wordt gespaard op basis van een meerjarenonderhoudsplan (MJOP) of er wordt jaarlijks 0.5% van de herbouwwaarde gespaard. Sparen op basis van het MJOP heeft de voorkeur, omdat het spaargeld dan aansluit bij de te verwachten toekomstige onderhoudskosten.

Voorbereiding

Welke keuze u ook maakt, de VvE zal de nodige voorbereidingen moeten treffen. Is er een MJOP dat gebruikt kan worden of moet het plan nog gemaakt worden? Is de herbouwwaarde bekend of willen jullie het pand laten taxeren?

Het benodigde onderhoudsbedrag moet  in de begroting voor 2021 zijn opgenomen. Dat moet dit jaar dus gebeuren, zodat jullie in 2021 aan deze wettelijke verplichting voldoen. Wees op tijd en beslis tijdens de aankomende vergadering op welke wijze jullie willen sparen.

Gevolgen

De hoogte van het reservefonds en de staat van onderhoud zijn mede bepalend voor de hoogte van de hypotheek voor nieuwe kopers. Het is dus van belang om dit goed op orde te hebben.

En nog een laatste tip

Het spaargeld moet op een aparte betaal- of spaarrekening staan. Deze bankrekening staat op naam van de VvE. Wilt u meer weten over het reservefonds en de eisen voor het MJOP, bekijk dan de pagina ‘onderhoud in de VvE’ of neem contact op met !WOON.

Onderhoud in de VvE – MJOP

 

Artikel delen:

!WOON