Wooncoöperatie De Nieuwe Meent kan bijna bouwen

28 juni 2021

!WOON zet elke maand een wooncoöperatie in het zonnetje. Deze maand is dat De Nieuwe Meent waar Niels Jongerius mede-oprichter van is. Wij gaan met Niels in gesprek over hoe hun wooncoöperatie is ontstaan, wat hun groep bindt, wat hun initiatief bijzonder maakt, hun visie op wonen in Amsterdam, de plannen voor hun bouwkavel in de Watergraafsmeer en de hobbels onderweg. Niels deelt ook tips voor mensen die ook gezamenlijke woonplannen hebben. Zo zegt hij ”Wat denk ik heel belangrijk is is dat je in je netwerk om je heen gaat kijken en vragen of er mensen zijn die je kunnen helpen. En dan niet als bewoner, maar professioneel.”

Lees ons interview hieronder of bekijk het video-interview op Youtube [kijkduur 04:27 minuut].

Hoe zijn jullie op het idee gekomen om een wooncoöperatie op te richten?

Niels: ”Het idee is een beetje ontstaan vanuit een groep mensen die elkaar kenden en dachten: ‘Wij willen wel samen met elkaar gaan wonen’. Dat plan ontstond op ongeveer hetzelfde moment dat de gemeente met de wooncoöperatie aan de slag ging en tenders uitschreef, nu drie jaar geleden. En toen dachten we: ”1 en 1 = 2. Dat gaan we doen.”

Bekijk het video-interview met Niels over wooncoöperatie De Nieuwe Meent hier op Youtube: https://youtu.be/Uv18W43qKbs

Wat bindt jullie als groep, wat is jullie visie op wonen?

Niels: ”Een aantal hele duidelijke kernwaarden: duurzaamheid, zorg voor elkaar en democratie. We vinden het belangrijk dat wonen betaalbaar is voor iedereen, we vinden het belangrijk om bij te dragen aan een duurzame toekomst van onze stad. En we vinden het ook belangrijk om voor elkaar te zorgen en daarbij ook om te kijken naar mensen om ons heen, zoals de buurt.”

Wat maakt jullie initiatief bijzonder? Hoe onderscheid je je op de Amsterdamse markt?

Niels: ”Wat ons anders maakt dan de meeste andere initiatieven die we zien is dat onze groep best wel divers is, we hebben mensen van diverse leeftijden, van jong tot oud, en de helft van onze groep is niet wit. We denken dat we dat we op die manier echt een dwarsdoorsnede kunnen zijn van onze mooie stad. We werken hier echt met een hele grote groep aan, dus we worden erg ondersteund door allerlei mensen en organisaties die al langer de woonstrijd voeren. Zo hebben we veel steun gekregen uit de kraakbeweging, omdat we de visie delen dat wonen betaalbaar moet zijn en blijven. We willen laten zien dat het dus ook dat het niet alleen maar een groep van witte, hoogopgeleide, kansrijke mensen zijn die met dit soort projecten aan de slag gaan, maar ook dat het een breder gedragen initiatief is.”

Hoe financieren jullie de wooncoöperatie?

Niels: ”Iedereen die hiermee bezig is die weet dat het soms best wel lastig is om financiering te krijgen voor een wooncoöperatie. Gelukkig heeft de stad Amsterdam gekozen om een fonds op te zetten waar we uit kunnen lenen. Daarnaast, zullen mensen die hier mee bezig zijn vast wel eens van de Duitse bank GLS hebben gehoord. Dat is een bank die veel soortgelijke initiatieven steunt. Hier in Nederland en in Duitsland waar ze dat al veel langer doen. Zo komen we ongeveer tot negentig procent van het bedrag dat we nodig hebben. De rest sprokkelen we een beetje bij elkaar met subsidies en fondsen. En als laatste zijn we nog begonnen met een crowdfunding campagne. We zitten al op de 60 procent, dus dat gaat al hartstikke goed. Maar we zijn nog op zoek naar de overige 40 procent, dus als mensen onze willen steunen, dat kan.”

Wil je de crowdfundingcampagne van de Nieuwe Meent steunen? Kijk dan op de site van de Nieuwe Meent.

Welke hobbels kwamen jullie tegen op weg naar realisatie? Hoe heeft !WOON jullie geholpen?

Niels: ”De hobbels die we tegenkwamen hangen voor een deel samen met dat wat we doen echt nieuw is dat het pionieren is. Dus vaak wist de gemeente ook nog niet precies hoe de regels uit zouden pakken, [of bleek dat de gemeentelijke regelgeving niet aansloot bij de regels van het Rijk.] En dan moet je het samen met de gemeente gaan uitvogelen. Waar je aan moet voldoen? Dus hebben we samen met !WOON goed gekeken naar een manier om het beleid van de stad Amsterdam mee vorm te geven, zodat Amsterdam echt de plek wordt waar wooncoöperaties van de grond komen. En !WOON heeft ook goed geholpen met netwerken met andere groepen, zodat we in contact konden komen met andere mensen die dit ook willen. Want er ontstaan veel nieuwe groepen nu, en het is belangrijk dat we elkaar leren kennen en elkaar steunen.”

Gouden tip voor (andere) startende groepen?

Niels: ”Wat denk ik heel belangrijk is is dat je in je netwerk om je heen gaat kijken en vragen of er mensen zijn die je kunnen helpen. En dan niet als bewoner, maar professioneel. We hebben hulp gehad van fantastische architecten, mensen die veel weten van crowdfunding en mensen die filmpjes voor ons kunnen maken. Ieder van ons kent wel zo iemand. Vraag die mensen en dan niet op het moment dat je ze pas als je ze nodig hebt, maar al ver daarvoor. Betrek ze bij je initiatief, neem ze mee. Zorg dat ze ook onderdeel worden van wat je doet, zelfs als ze er niet komen wonen is het fijn om een grote en brede groep te hebben van mensen die je helpt met dingen die je nodig hebt.”

Heb jij ook plannen om een wooncoöperatie op te richten? Wij organiseren regelmatig webinars over wooncoöperaties. Kijk in onze agenda.

Wat is een wooncoöperatie?

Artikel delen:

!WOON