Winst bewoners Amstelhof in zaak stookkosten

24 juli 2023

De huurders van het Amstelhofcomplex in Amsterdam Zuid weten eindelijk waar ze recht op hebben. Na jaren procederen is duidelijk dat ze teveel stookkosten hebben betaald. Huurders krijgen veel geld terug over de afgelopen jaren.

Voor sommige zaken heb je een lange adem nodig. Sinds 2015 steunt !WOON via het Emil Blaauw Fonds de bewonerscommissie van het Amstelhof Complex in een rechtszaak over de afrekening van de stookkosten. Lange tijd was onduidelijk of dit via het huurrecht moest gebeuren of via een andere wet, de Warmtewet. Wij vonden dat dit via het huurrecht moest. Dat is logisch en voordeliger voor de bewoners, want anders zouden ze dubbel betalen voor de onderhoudskosten van de verwarmingsketels. Daarvoor betalen ze immers al via de huurprijs, maar de Warmtewet leek toe te laten dat nog eens apart in rekening te brengen via een toeslag op de stookkosten.

Constructie met twee BV’s afgewezen

De moedermaatschappij van verhuurder Amstelhof Properties BV – Stockholm-Amsterdam Real Estate BV – richtte bij het invoeren van de Warmtewet de nieuwe vennootschap Amstelhof Energie op. Zo berekende ze de afschrijving voor de aanleg en het groot onderhoud van een nieuwe collectieve stookinstallatie door aan de huurders. Die vonden de afrekening over 2015 te hoog en vroegen de Huurcommissie dat te controleren. De verhuurder beriep zich op de Warmtewet. De Huurcommissie zou niet bevoegd zijn omdat de andere BV energieleverancier zou zijn. De Huurcommissie ging daar in mee en wilde geen oordeel vellen over de afrekening.

Daar lieten we het niet bij zitten. Huurders gingen met onze hulp in beroep. Gelukkig vond de kantonrechter dat de verhuurder zich hier achter een constructie verschuilde en stelde de bewoners alsnog in het gelijk. De huurders kregen over 2015 elk tussen de € 330 to € 430 terug. Daar was de verhuurder het niet mee eens en stapte voor deze principiële kwestie naar het Gerechtshof.

Die zaken duren helaas lang, maar het Hof oordeelde in januari dit jaar dat sprake is van het “optuigen van de constructie van een aparte warmteleverancier”. Dat houdt geen stand want het zou betekenen dat de huurders “de mogelijkheid wordt ontnomen om de servicekosten te laten beoordelen door de Huurcommissie”. Het oordeel van de kantonrechter blijft in stand.

Gevolgen voor afrekening latere jaren

Inmiddels had de Huurcommissie wel een uitspraak gedaan over het jaar 2018. Daartegen ging de verhuurder in beroep bij de kantonrechter. Maar dat houdt dus geen stand, gezien het arrest van het Hof. Voor 28 huurders heeft de verhuurder inmiddels hun beroep laten varen. Deze huurders hebben hun geld terug. Voor twee andere huurders loopt de zaak nog wel, maar de uitspraak laat nog op zich wachten. Die zal naar verwachting niet afwijken van het oordeel van het hof.  In de tussentijd heeft !WOON de bewoners van het complex geholpen om te zorgen dat hun zaken over de andere jaren niet verjaren. Hierover zijn inmiddels meer dan 100 zaken bij de Huurcommissie gevoerd.

Ook over 2019 heeft de Huurcommissie inmiddels een uitspraak gedaan. In die zaken heeft de verhuurder niet de moeite genomen stukken aan te leveren, waardoor de afrekening nog lager uitvalt. Grote kans dat de verhuurder ook deze zaken weer aan de kantonrechter voorlegt en dan alsnog de stukken aanvult. Vervolgens moet ook over de jaren daarna nog een uitspraak gedaan worden.

Eind goed al goed

Uiteindelijk moet de verhuurder zeven jaar na de eerste afrekening toch accepteren dat het huurrecht geldt. Dit bespaart de bewoners van Amstelhofcomplex in de loop der jaren flink wat geld. Het geeft hen ook rechtsbescherming doordat zij hiermee naar de Huurcommissie kunnen. Zo zie je maar weer: de aanhouder wint. Complimenten voor de volhardende bewoners!

Uitspraak Kantonrechter november 2020

Arrest Gerechtshof Amsterdam, 31-01-2023

Servicekosten: voorschot afrekenen – werkelijke kosten

Artikel delen:

!WOON