Reken af met enkelglas – mooie resultaten bewoners

energiebesparing Amstelhof

06 november 2019

In november gaven we met een serie activiteiten extra aandacht aan energie besparen. Dat is hard nodig, want veel woningen in Amsterdam zijn slecht geïsoleerd en dat is slecht voor klimaat en portemonnee. Zo heeft 12% van de woningen in de stad nog enkelglas en nog eens 14% van de woningen heeft alleen gedeeltelijk dubbelglas. (*) De bewoners stoken zo vooral voor de mussen. Het betreft in totaal nog ruim 100.000 woningen in de stad. Ondanks de klimaatdoelstellingen is dit nog steeds niet erkend als gebrek. Toch kunnen bewoners er in veel gevallen wel iets aan doen.

Bewoners dwingen dubbelglas af met redelijk voorstel

Huurders kunnen de verhuurder een voorstel doen tot energie besparende maatregelen. Het gaat dan om aanbrengen van dubbelglas, vloer- of gevelisolatie of vervangen van een verouderde CV. Als ze een redelijke huurverhoging doen verdient de verhuurder op termijn de investering terug. Huurders hebben meer comfort en lagere stookkosten. De wet bepaalt dat de verhuurder moet meewerken aan een redelijk voorstel (artikel 7:243 BW). Sinds een aantal jaren werkt !WOON met groepen bewoners aan dergelijke voorstellen. Aanvankelijk ging dat vooral bij particuliere verhuurders moeizaam, want het was nieuw en de rechtspraak was nog niet uitgekristalliseerd. Inmiddels gaat het steeds sneller, want verhuurders zien dat ze er zelf baat bij hebben en dat het geen zin heeft het op een procedure aan te laten komen.

Mooie voorbeelden

De afgelopen tijd boekt het Projectteam Energie en Woningverbetering van !WOON samen met bewoners het ene na het andere succes. Zo werden bij diverse complexen van particuliere eigenaren in Amsterdam Oost honderden woningen voorzien van dubbelglas. “In de woning zat enkelglas en ik had hele hoge stookkosten”, vertelt Diana Wyatt. “Ik kom op een totale besparing van € 25 per maand en het huis is een stuk comfortabeler geworden.”

De bewoners van de 312 woningen van de Aireyflats in Amsterdam Zuid zijn erg tevreden over de hulp van !WOON. “Die ondersteuning was heel praktisch, met veel kennis en voorbeeldbrieven, maar ook als bemiddelaar tussen de beheerder en ons.”

Bij de flats Cronenburg en Egelenburg in Buitenveldert ontstonden complicaties door de welstandseisen, maar die lijken nu opgelost. Dat geldt ook voor bewoners aan de Plantage Kerklaan in het Centrum, waar de particuliere eigenaar na de nodige discussie toch dubbel glas plaatst.

Ook de bewoners van een flat in de Burgemeester Roëllstraat in Amsterdam Nieuw-West zijn hard op weg naar dubbel glas. Nog iets meer geduld is nodig voor de 600 huishoudens in de flats van de Sloterhof in Amsterdam West, maar er ligt alvast een mooi plan.

Snelle winst met gratis bezoek van Energiecoach

Naast een ingreep in de woning helpen ook kleine aanpassingen. Die kan elke bewoner zelf uitvoeren, huurder of koper. Zo ging de energierekening van mensen die bezoek kregen van een energiecoach met gemiddeld 8% omlaag. Al bijna 3000 Amsterdammer maakten gebruik van dit gratis aanbod, dat mogelijk is gemaakt door de gemeente Amsterdam.

(*) Cijfers Onderzoek & Statistiek, gemeente Amsterdam

Energiezuinig wonen

 

Artikel delen:

!WOON